Hartverwarmend concert van Broers Sercu voor Music for Life

Acteur Mathias Sercu uit Ardooie heeft zes broers en één zus. Met vier van die broers heeft hij niet alleen een band, maar vormt hij er ook één: een muziekband, die nogal veel gevraagd wordt voor benefieten. Op 1 december, tijdens Music for Life, zullen ze het cultureel centrum De Spil in Roeselare vullen ten voordele van Netwerken Palliatieve Zorg in West-Vlaanderen.

Acteur Mathias Sercu heeft met vier van zijn broers een muziekband. Naar een naam moesten ze niet lang zoeken: het werd 'De Broers'. Het geheel is meer dan de som van de delen. Het doet je al wat om hen samen te zien. En dan moeten ze nog beginnen zingen en spelen. Ze worden nogal veel gevraagd voor benefieten. Dat komt ervan, als je een groot hart hebt. En dat klopt voor alle vijf.

Sam, Kobe, Mathias, Jozef en Benjamin

Sam speelt bas, Kobe gitaar (en is volgens Mathias de beste liedjesmaker van hen allen), Jozef is dan weer de beste muzikant, op piano en slagwerk. De man geeft muzikale opvoeding aan kandidaat leerkrachten lager onderwijs, Benjamin is de man van de rare instrumenten: de basklarinet, de harmonica. Als het nodig is, speelt hij zelfs op een fles. Mathias speelt gitaar en ukelele. Natuurlijk vermengen hun stemmen zich goed. Want ze komen uit eenzelfde productieserie. Daar hebben moeder en vader Sercu voor gezorgd. Ze zingen covers in het Engels van grote artiesten als Leonard Cohen. Maar de mooiste liedjes zijn misschien nog die van Kobe zelf, die aarzelend beginnen, maar voor je het doorhebt, je midscheeps treffen. Ze moeten nog uitkijken die vijf: straks breken ze nog door...

Palliatieve zorgen

Het lag voor de hand dat de broers zouden zingen voor Netwerken Palliatieve Zorg in West-Vlaanderen. Kobe is hoofdverpleegkundige van een palliatieve eenheid. Al 20 jaar. Hij weet dus waarover hij spreekt. Hij is ook genuanceerd. Palliatieve zorgen in ziekenhuizen kregen misschien al genoeg geld van de overheid maar voor de netwerken die de mensen in hun eigen huis laten sterven, is er geld tekort. De netwerken moeten zelf het gat dichtrijden met de opbrengst van barbecues, de verkoop van pannenkoeken en de organisatie van benefieten. Het spreekt vanzelf dat ik daaraan meewerk, zegt Kobe. Cultureel Centrum De Spil raakt met rasse schreden uitverkocht. Afspraak op zaterdag 1 december in Roeselare.

Hartverwarmend concert van Broers Sercu voor Music for life

Meest gelezen