Hond van brons waakt voortaan over de Boekentoren in Gent

In Gent is een hond van brons bovenop de Boekentoren geplaatst. Het gaat om een kunstwerk van Greta van Puyenbroeck naar een idee van Michiel Hendryckx. "Het beeld is als een brug van taal die mensen over de toren doet praten", vertelt hij aan VRT NWS.

Een beeld van brons op ware grootte van een gladharige foxterriër: dat staat sinds gisteren bovenop de Boekentoren in Gent, het iconische bouwwerk van Henri Van de Velde dat een grondige renovatie langs de buitenkant heeft ondergaan. Wie goed kijkt, kan de hond zien staan vanop het nabijgelegen Sint-Pietersplein.

Foto: Geert Roels
geert.roels@ugent.be

Het werk komt uit de koker van Michiel Hendryckx, de bekende fotograaf die al jaren in Gent woont. "De hond is een vrij recent idee. Het beeld is als een brug van taal die mensen over de toren doet praten. Eigenlijk moest hij niet eens zichtbaar zijn. Gewoon het idee dat hij daar staat, volstaat om mensen op een poëtische wijze in de toren te trekken."

"Daarnaast helpt de hond om de Boekentoren te relativeren. De universiteit van Gent heeft terecht veel geld uitgetrokken om het bouwwerk te renoveren. Bovenop die investering en het symbool van kennis, staat nu een hond. Ik vind het typisch Belgisch dat we onszelf graag proberen te relativeren."

Hendryckx klopte eerst bij Paul Robbrecht aan, de architect die de renovatie van de Boekentoren uittekende. "Hij vond het meteen een fantastisch idee. Daarna trok ik naar rector Rik Van de Walle van de UGent. Hij moest even slikken, maar ook hij was al snel voor het idee gewonnen toen ik hem de symboliek uitlegde. Ook de mensen op de werf waren erg enthousiast."

Foto: Geert Roels
geert.roels@ugent.be

Laika

Beeldhouwer Greta van Puyenbroeck heeft het standbeeld gemaakt. "De hond zal geen naam krijgen want hij is van iedereen", zegt Hendryckx. "We kozen voor een foxterriër omdat we een archetype van een hond wilden. Hij lijkt een beetje op Laika, de hond die de Russen in 1957 als eerste levend wezen in een baan rond de aarde brachten."

Greta van Puyenbroeck bij een model van klei van de hond (foto: Michiel Hendryckx).
Michiel MC Hendryckx - Gent

"Afgelopen weekend was een groep nazaten van Van de Velde toevallig op bezoek in Gent. Het is een familie die verspreid over de hele wereld woont. Tijdens een rondleiding op de werf van de Boekentoren, haalde een van de leden een oude foto boven van Van de Velde in zijn tuin in Zwitserland waar hij op latere leeftijd woonde. Naast hem zat een hond die identiek was aan de hond die nu bovenop de Boekentoren staat! Ik kreeg koude rillingen toen ik het hoorde."

Volg VRT NWS ook via Instagram:

Meest gelezen