Videospeler inladen...

Vakbonden Bpost vinden voorakkoord onvoldoende: "Te weinig garanties en te vage beloften"

De vakbondsafgevaardigden van de drie vakbonden bij Bpost zullen het voorakkoord met de directie dan toch niet verdedigen bij het personeel. De werknemers vinden dat er te weinig garanties zijn en dat de beloften te vaag blijven. Plots liggen alle mogelijkheden weer open: een nieuwe staking, maar ook nieuwe onderhandelingen.

Gisteren bereikten de vakbonden en directie bij Bpost een voorakkoord over de werkomstandigheden in het bedrijf. Na een staking van vier dagen is het personeel vandaag weer aan de slag gegaan.

Maar daarmee is de sociale onrust duidelijk nog niet van de baan. De drie vakbonden hebben beslist om het voorakkoord niet te verdedigen bij het personeel. De postmannen blijven vooralsnog wel aan het werk.

"We gaan het personeel enkel informeren", zegt Jean-Pierre Nyns van de socialistische bond ACOD.  "Maar voor ieder punt dat we uitleggen, krijgen we tien vragen terug. Terecht. De situatie heeft veel te lang aangesleept, waardoor mensen veel vragen hebben. We kunnen vandaag nog geen alomvattende oplossing op tafel leggen en dat aanvaarden de mensen niet."

Wat stond er in het akkoord?

Het voorakkoord moest de basis vormen van de verdere onderhandelingen. Volgens Nyns belooft Bpost daarin onder meer de aanwerving van 100 extra vaste krachten: "Er zijn zo'n 400 diensten waarvan Bpost weet dat die te zwaar zijn. Daarvoor hebben we bekomen dat er 100 voltijdse mensen bijkomen om die zware diensten te ontlasten."

Om de problemen rond overuren, verlof en de drukke eindejaarsperiode op te vangen, is Bpost akkoord om zowat 900 tijdelijke krachten aan te werven, zegt Nyns nog. Contracten van loketbedienden zouden worden omgezet van bepaalde naar onbepaalde duur.

Maar het was vanmiddag al snel duidelijk dat het wantrouwen nog diep zit. "Een van de redenen is dat het gemeenschappelijk vakbondsfront beslist heeft om de acties stop te zetten", legt hij uit. "Dat wordt zeer slecht begrepen door het personeel." 

Bovendien eisen de postmannen harde garanties van de directie. Zij vragen zich af hoe de directie die beloofde aanwervingen zal kunnen waarmaken als het nu al moeilijk is om mensen te vinden, zo legde VRT-reporter Yves Borms vanmiddag in "Het Journaal" uit:

Videospeler inladen...

Wat nu?

Lonkt er nu een nieuwe staking? "We laten dit nu even bezinken", zegt Nyns. Donderdag gaat hij overleggen met de vertegenwoordigers van de andere vakbonden. "Een nieuwe staking is een van mogelijkheden. Maar dankzij de vorige staking is er wel bereidheid bij de directie van Bpost om te gaan praten. Ik denk dat het nodig is om opnieuw te onderhandelen, omdat wat er nu op tafel ligt onvoldoende is."

De directie van Bpost laat weten dat ze voort willen onderhandelen om toch tot een volledig akkoord te komen met de vakbonden. Ze rekenen erop dat er intussen geen nieuwe stakingen komen.

Bekijk hieronder het gesprek met de bonden in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen