"Ik ben geen held", maar intussen stromen de giften binnen

Afgelopen vrijdag vielen 1 dode en 2 gewonden bij een steekpartij in de Australische stad Melbourne, een aanslag die nadien door terreurgroep IS werd opgeëist. Op de beelden was te zien hoe eerst een auto vuur vatte, waarna de bestuurder met een mes voorbijgangers aanviel. De politie probeerde de man te overmeesteren en kreeg daarbij hulp van een dakloze die in de buurt was. Die ging de dader met een winkelwagentje te lijf. Op sociale media werd de man onmiddellijk als held omschreven en er werd prompt voor hem met een fondsenwerving gestart. Met succes, zo blijkt nu.

Het was de 46-jarige dakloze Michael Rogers die de politie ter hulp schoot. "Ik heb het winkelwagentje hardhandig naar hem toegeduwd, heb hem daardoor geraakt, maar hij bleef op zijn voeten staan", aldus de man op nieuwswebsite Seven News, "Nee, ik ben geen held. Maar misschien heb ik wel een paar levens kunnen redden."

Op sociale media werd de 'trolley man' geprezen voor zijn moed. Het Melbourne Homeless Collective, dat zich inzet om daklozen te helpen met onder meer dekens en voedsel, besloot dan ook om met een crowdfunding-campagne te starten. Met groot succes, want momenteel is al ruim 140.000 Australische dollar (89.600 euro) verzameld. De organisatie voorzag Rogers intussen van een nieuwe gsm, omdat zijn eigen toestel tijdens het incident sneuvelde.

“We zijn overweldigd door deze respons, zo genereus, om deze man er terug bovenop te helpen”, aldus Donna Zen van het Melbourne Homeless Collective, die alvast beloofde dat al het ingezamelde geld bij de betrokkene zal geraken en dat Rogers zal begeleid worden in het beheer van het geld.

Er zal nog tot komende zondag geld kunnen gedoneerd worden.

Meest gelezen