Videospeler inladen...

Infrabel test drone in strijd tegen kabeldieven

Infrabel heeft een test uitgevoerd met een drone om na te gaan of het de onbemande tuigen kan inzetten in de strijd tegen kabeldieven.

De test heeft vanavond rond 21 uur plaatsgevonden op 150 meter hoogte boven de spoorlijn Charleroi-Mariembourg. Het toestel had een spanwijdte van 3,3 meter en was met een infraroodcamera uitgerust. 

Voor vlucht kreeg Infrabel een vrijstelling van het Directoraat-generaal Luchtvaart (DGLV). Wanneer het wettelijke kader dit toelaat, kan de spoornetbeheerder binnen enkele maanden klaar zijn om drones in te zetten.

Het aantal kabeldiefstallen op het spoor leeft sinds mei van dit jaar op, met een piek van 83 feiten in oktober alleen. Nochtans leek het fenomeem, dat zijn hoogtepunt kende in 2012, onder controle na de invoering van een actieplan.

Tijdens de eerste 10 maanden van het jaar zijn volgens Infrabel 261 feiten vastgesteld, tegen 104 in heel 2017. Vaak hebben ze forse vertragingen tot gevolg. Zo waren de kabeldiefstallen in oktober goed voor 18.130 minuten vertraging, of gemiddeld tien uur per dag.

VIDEO: bekijk hieronder het verslag van "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen