Premier Giuseppe Conte
AFP or licensors

Italië past omstreden begroting niet aan

De Italiaanse regering houdt vast aan de belangrijkste punten van haar omstreden begroting, waaronder een tekort van 2,4 procent van het bruto binnenlands product (bbp). De fractieleider van de Europese Volkspartij, Manfred Weber, meent dat het slechts een kwestie van tijd is voor de Italiaanse regering bijdraait over haar begroting.

Premier Giusseppe Conte heeft via zijn kantoor laten weten dat er niet wordt getornd aan de groei- en begrotingsdoelstelling voor volgend jaar. Dat zal ook staan in een brief die naar Brussel gaat.

Rome had tot gisteren de tijd om een aangepaste begroting in te leveren bij de Europese Commissie. Eerder op de dag benadrukte vicepremier Matteo Salvini al aan zakenkrant Il Sole 24 Ore dat de Italianen niet zomaar de begroting aanpassen "enkel en alleen omdat Brussel ons wat brieven stuurt".

Als Rome geen of onaanvaardbare nieuwe cijfers stuurt, kan de commissie een strafprocedure in gang zetten waarin boetes tot 0,2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) kunnen worden opgelegd. Naar verwachting maakt ze op 21 november haar volgende stappen bekend.

Weber: "Italië zal zeer snel door feiten ingehaald worden"

De fractieleider van de Europese Volkspartij, Manfred Weber, meent dat het slechts een kwestie van tijd is voor de Italiaanse regering bijdraait over haar begroting. "De realiteit, de feiten zullen ook Rome zeer snel inhalen", zei Weber op de Duitse televisie.

Volgens Weber zal het de Italiaanse regering vergaan zoals de Griekse premier Alexis Tsipras, die ook eerst front vormde tegen Brussel maar uiteindelijk moest toegeven. Dat gebeurde onder zware politieke druk, waarbij de Griekse financiënminister Yanis Varoufakis zich zelfs genoodzaakt zag om ontslag te nemen. Net als Griekenland destijds meent Italië dat het vieren van de begrotingsteugels nodig is om de Italiaanse economie uit het slop te trekken. Europa wil daar niet van weten.

"Ik heb begrip voor Italië", zei de CSU-politicus, die zegt dat hij zich ervan bewust is dat de jongerenwerkloosheid hoog ligt en veel jongeren geen perspectief hebben. "Dan begrijp ik de frustratie." Ook begrijpt Weber naar eigen zeggen dat de Italianen populisten verkiezen. We moeten in Europa sterker samenwerken, klonk het. Toch kan Rome het niet maken om door te zetten met zijn plannen, vindt hij. "Italië kan nu geen begroting voorleggen die voor heel de eurozone een risico vormt." Volgens hem kan het land Griekenland of Spanje in gevaar brengen, die nog van de schuldencrisis aan het herstellen zijn.

De pas gekozen 'Spitzenkandidat' van de EVP voor het voorzitterschap van de Europese Commissie vraagt de zuidelijke EU-landen om die Commissie te steunen in het conflict met Italië. Weber wil dat de premiers in Griekenland, Spanje en Portugal "nu eens klare taal hanteren" tegenover hun collega's in Rome.

Meest gelezen