Belga/Nicolas Maeterlinck

Koningsdag: een feestdag vóór, maar zonder koning

Op 15 november wordt in ons land traditioneel de koning gevierd. Dat feest begint in de voormiddag in de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal in Brussel, waar het Te Deum wordt gezongen, en eindigt 's middags al met een plechtigheid vol toespraken in het Parlement. De koning zelf tekent niet present. Hij heeft een vrije dag want hulde brengen aan jezelf hoort natuurlijk niet.   

Koningsdag is niet altijd "Koningsdag" geweest. In den beginne, sinds Leopold II, heette het feest ter ere van de koning namelijk gewoon nog "Feest van Zijne Majesteit". Dat werd toen ook gevierd op 15 november, de naamdag van de heilige Leopold. 

Na de Eerste Wereldoorlog werd beslist om die datum te verschuiven, omdat 15 november toch wel erg dicht tegen 11 november lag, de herdenking van Wapenstilstand. Het feest ter ere van de koning werd daarom een tijdlang gevierd op 27 november.  Maar bij het aantreden van Leopold III werd beslist om het "Naamfeest van Zijne Majesteit" opnieuw op 15 november vast te leggen.

Tijdens de koningskwestie werd het feest omgevormd tot "Feest van de Dynastie", omdat er toen niet echt een koning was die gevierd zou kunnen worden.  Toen koning Boudewijn de troon besteeg werd besloten om de feestdag "Koningsdag" te noemen. 

Vieren staat vrij

De plechtigheden op Koningsdag worden meestal bijgewoond door heel wat prominenten en ook de andere leden van de koninklijke familie. Dit jaar zijn dat prinses Astrid, prins Lorenz, prins Laurent, prinses Claire en ook koning Albert. Enkel koningin Paola ontbreekt, zij herstelt nog van de lichte beroerte die ze eerder dit jaar had.

Het is bovendien ook niet zo ongewoon dat een lid van de koninklijke familie niet aanwezig is tijdens de viering voor Koningsdag. Eerder bleef bijvoorbeeld Laurent ook al wel eens weg. Opvallend is wel dat koning Albert dat nu niet doet. Want naar aanleiding van de zaak rond Delphine Boël zou je misschien kunnen verwachten dat Albert de schijnwerpers niet zou opzoeken. 

Geen officiële feestdag

Een echte officiële feestdag is onze Koningsdag trouwens niet. Winkels en bedrijven blijven open, enkel de federale overheidsdiensten en sommige andere ambtenaren hebben een vrije dag. Bij Defensie wordt Koningsdag traditioneel gevierd met een toost op de koning en een banket.  

Bekijk hier de nieuwe foto's van ons koningspaar:

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Videospeler inladen...

Meest gelezen