Leuvense kantwinkel verdwijnt

In Brugge heb je de ene kantwinkel naast de andere, maar er bestaat ook Leuvense kant. In een klein winkeltje in het centrum verkoopt Lieve al 35 jaar kant. Maar de shop gaat binnenkort dicht.

In de Pensstraat in Leuven is er al sinds 1983 'Serena'. Maar de uitbaatster stopt met het winkeltje en gaat met pensioen. "Het is tijd om het rustig aan te doen", zegt ze. "Ik draai al heel mijn leven twee shiften. Naast het uitbaten van de winkel geef ik ook nog les kantklossen aan de academie."

Antieke kant

Lieve verkoopt zowel antieke kant uit de 19e eeuw als kantwerk dat ze zelf maakt. "Ik ben afkomstig uit West-Vlaanderen waar er veel kant verkocht wordt. 35 jaar geleden belandde ik in Leuven omdat mijn man professor was aan de universiteit."

Lieve met één van haar zelfgemaakte pronkstukken, het stadhuis van Leuven in kant.

Grote kortingen

Lieve krijgt een krop in de keel als ze het heeft over de winkel die dichtgaat. "Het is niet gemakkelijk na al die jaren, maar ik blijf wel les kantklossen geven." Eind dit jaar stopt Lieve er definitief mee. Daarom houdt ze nu een uitverkoop met grote kortingen op het kantwerk en andere spullen die ze verkoopt zoals souvenirs en juwelen.

Kant uit onder meer de 18de eeuw

Meest gelezen