Videospeler inladen...

Voorzitter van voetbalclub City Pirates krijgt P&V Burgerschapsprijs 2018

Michel Pradolini, voorzitter van de Antwerpse amateurvoetbalploeg City Pirates, krijgt de Burgerschapsprijs voor zijn jarenlange sociale inzet. Hij is erin geslaagd om via zijn voetbalclub jongeren in moeilijke situaties vooruit te helpen.

De P&V Burgerschapsprijs wordt  sinds 2005 elk jaar uitgereikt aan personen, initiatieven of organisaties in België of het buitenland die zich op voorbeeldige wijze inzetten voor een open, democratische, tolerante en solidaire samenleving.

Pradolini is zelf erg verbaasd dat hij de Burgerschapsprijs wint. "Eerlijk gezegd weet ik niet hoe ze mij gevonden hebben", reageert hij. "We werken hier heel  hard, maar ook erg low-profile. De prijs is een mooie erkenning. Hopelijk worden we in de toekomst meer au sérieux genomen en kunnen we verder blijven groeien zoals we bezig zijn."

Videospeler inladen...

Voetbal als middel

14  jaar geleden begon Pradolini  als jeugdtrainer bij Olse Merksem. Hij werd er geconfronteerd met een grote diversiteit en ook met veel armoede en kans armoede. "Ik heb toen gedacht: hier moet ik iets aan doen", zegt Pradolini. "We zijn die diversiteit gaan omarmen en ze als kracht gaan gebruiken. Voetbal werd het middel en het doel werd om samen te leven en mensen die het moeilijk hadden kansen te geven."  Wat begon met 169 leden in Merksem is nu uitgegroeid tot een club met 1.200 spelers, verspreid over verschillende afdelingen.

Mede op vraag van de stad Antwerpen heeft City Pirates nu afdelingen in "moeilijke" wijken zoals Luchtbal, Linkeroever en Deurne-Noord. De club is een sociaal netwerk geworden met meer dan 80 nationaiteiten, 140 trainers en begeleiders en meer dan 200 vrijwilligers.

Bij de City Pirates staan de spelers centraal, maar wel in relatie tot drie belangrijke punten: school of werk, de thuissituatie en voetbal. De ploeg volgt de schoolresultaten van de spelers op en organiseert huiswerkbegeleiding voor zij die het moeilijk hebben. Ze kijken ook naar de thuissituatie van de spelers. Indien nodig gaan maatschappelijk werkers van de club op huisbezoek. 

Je kan met voetbal fantastische dingen doen

Michel Pradolini, voorzitter City Pirates

"Voetbal verlegt grenzen", zegt Pradolini. "Er is ook geen kleur in voetbal, dat zie je wel aan onze nationale ploeg. Je kan met die diversiteit fantastisch mooie dingen doen. We werken in de wijken veel met nieuwe Belgen die we via het voetbal veel dingen kunnen leren, bijvoorbeeld op tijd komen, discipline aankweken, gedrag, groepsbeleving, enzovoort."

Het loopt ook niet altijd van een leien dakje. "Soms zijn er dagen dat we zeggen: wat nu weer", zegt Pradolini. "Het zijn zeker niet allemaal engeltjes die hier spelen. Dus het is niet altijd gemakkelijk. We merken ook dat als we buiten Antwerpen gaan spelen, we toch vaak geconfronteerd worden met angst en racisme naar onze spelers toe. Toch krijgen we heel veel van de spelers terug. Het is voor mij een levenswerk en daar ben ik heel trots op."

Meest gelezen