Nieuwe Twitteraanval van Trump op Macron: "Emmanuel is zeer onpopulair in Frankrijk en wil de aandacht afleiden"

De Amerikaans president Donald Trump heeft in een reeks tweets uitgehaald naar de Franse president Emmanuel Macron. Trump bekritiseerde het plan van Macron om een Europees leger op te richten en spotte met zijn "lage populariteit". Twee dagen geleden was Trump nog op bezoek in Frankijk voor de herdenking van WOI. Toen leken alle plooien tussen beide presidenten gladgestreken. 

"Emmanuel Macron stelt voor om een eigen leger te bouwen om Europa te beschermen tegen de VS, China en Rusland. Maar het was Duitsland in WOI en WOII - hoe is dat uitgedraaid voor Frankrijk? Ze begonnen Duits te leren in Frankrijk voordat de VS kwam. Betaal voor NAVO of niet", schreef Trump op Twitter.

"Europa moet militaire bijdrage NAVO verhogen"

Trump was afgelopen weekend op bezoek in Frankijk voor de herdenking van de honderdste verjaardag van het einde van de Eerste Wereldoorlog. Tijdens het bezoek leek het koek en ei tussen beide presidenten. Maar uit de tweets van Trump blijkt nu dat de plooien helemaal niet gladgestreken zijn. 

Voor het bezoek van Trump in Frankijk van afgelopen weekend had hij ook giftig uitgehaald naar Macron op Twitter. Trump vond het voorstel van Macron om een eigen Europees leger op te richten "zeer beledigend". Hij riep de Europeanen toen ook op om hun bijdrage voor de NAVO te betalen.

De Republikeinse president dringt er al langer bij de Europese landen op aan om hun militaire uitgaven aan de NAVO te verhogen, omdat de VS het grootste deel op zich neemt.

Maar deze keer ging Trump nog wat verder met de Tweets en richt hij zich op Macron als persoon. "Het probleem is dat Emmanuel last heeft van zeer lage populariteitscijfers in Frankrijk, 26 procent, en een werkloosheidscijfer van bijna 10 procent. Hij probeert gewoon van onderwerp te veranderen", aldus de president. 

Frankrijk weigert commentaar

In een volgende tweet voegt Trump er nog "MAKE FRANCE GREAT AGAIN" aan toe, verwijzend naar zijn eigen campagneslogan "Make America great again".

Frankrijk weigert "alle commentaar" op de uithaal van Trump. Dat liet het enkele minuten na de Twitteraanval van de Amerikaanse president weten.  

(Lees verder onder foto)

AFP or licensors

"Obama wel in de regen"

Dit weekend moest Trump het zelf ontgelden op sociale media. De Amerikaanse president zou in Frankijk niet naar een herdenking op een begraafplaats van WOI geweest zijn omwille van de regen. Twitter reageerde massaal door foto’s te posten van de vorige Amerikaanse president Barak Obama die in de regen zijn functie uitvoerde.

Ook daar wou Trump het laatste woord. Trump tweette dat hij niet naar de begraafplaats kon omdat de helikopter door onvoldoende zicht niet kon vliegen. Ook rijden zou geen optie geweest zijn. Hij sloot zijn tweet af met "Fake News!"  

Meest gelezen