Tshisekedi na terugtrekken steun Congolees oppositiekandidaat: "Ik heb geen verraad gepleegd" 

Afgelopen weekend sloten zeven Congolese oppositieleiders een akkoord over wie hun kandidaat wordt bij de verkiezingen van eind volgende maand. Maar dat akkoord hield amper 24 uur stand, omdat kopstukken Félix Tshisekedi (UDPS) en Vital Kamerhe (UNC) onder druk van hun basis de steun aan het akkoord hebben opgezegd. Bovendien beloofden de verschillende politici toen hun politieke carrière te beëindigen als ze hun engagementen niet zouden nakomen. Dat blijkt nu uit de ondertekende documenten die de Kofi Annan Foundation, dat bemiddelde in de onderhandelingen, op zijn site publiceerde.

De verschillende documenten werden gepubliceerd "in het belang van transparantie" schrijft de stichting van de voormalige secretaris-generaal van de VN. De verschillende ondertekenaars werden op de hoogte gebracht, aldus nog de stichting.

Ik engageer me ertoe het Congolese volk niet te verraden door de hierboven vermelde bepalingen te schenden

Behalve het zogenaamde akkoord "Lamuka", negen pagina's lang, hebben de zeven politici elk ook een document ondertekend waarin ze het einde van hun politieke carrière beloofden als ze de engagementen die ze aangingen niet zouden nakomen. "Ik engageer me ertoe het Congolese volk niet te verraden door de hierboven vermelde bepalingen te schenden", is te lezen in de korte verklaring. Als dat toch gebeurt, dan zullen ze zich onderwerpen "aan de schande van de natie en sancties van mijn gelijken", besluit het document.

Chaos regeert bij oppositie

Tot grote verrassing van veel waarnemers werd de relatief onbekende Martin Fayulu zondag in Genève aangesteld tot de gemeenschappelijke oppositiekandidaat. Hij moet het bij de presidentsverkiezingen opnemen tegen Emmanuel Ramazani Shadary, de kandidaat van huidig president Joseph Kabila. Die mag, na bijna 18 jaar aan de macht, niet opnieuw kandidaat zijn.

Wat het Lamuka-akkoord nog betekent nu twee tenoren van de oppositie zich teruggetrokken hebben, is voorlopig onduidelijk. Op tien dagen van de aftrap van de verkiezingscampagne is wel duidelijk dat de chaos regeert in het kamp van de oppositie.

Tshisekedi : "Ik heb geen verraad gepleegd"

In een eerste reactie, aan de Congolese nieuwssite actualite.cd, ontkent Tshisekedi dat hij zijn volk of collega's verraden heeft. "Ik heb geen verraad gepleegd", klinkt het. 

Ik heb dat akkoord getekend in eer en geweten, maar mijn partij heeft het verworpen

Félix Tshisekedi

"Het verraad waarover men het heeft, dat is oversteken naar het andere kamp. Maar ik ben teruggekeerd naar mijn partij, waarom is dat verraad? Ik heb dat akkoord getekend in eer en geweten, maar mijn partij heeft het verworpen. Ik heb deze schande ervaren door dit akkoord te tekenen. Ik heb een gerust geweten."

Meest gelezen