Videospeler inladen...

Paar honderd migranten uit karavaan uit Centraal-Amerika bereiken grens met de VS

Enkele honderden migranten van de karavaan uit Midden-Amerika hebben op hun weg naar de Verenigde Staten de grensstad Tijuana bereikt. De 357 mensen, onder wie tientallen holebi's die zich eerder hadden afgezonderd van de karavaan, kwamen aan in het noordwesten van Mexico. Aan de Amerikaanse kant van de grens bevindt zich de stad San Diego in de staat Californië. 

"Ik ben gelukkig en ben nog maar een stap verwijderd van een nieuw leven in de VS", zei José Alfredi Mejía Márquez uit Honduras. Hij had zich een maand geleden aangesloten bij een zogeheten migrantenkaravaan in de Hondurese stad San Pedro Sula. De migranten vluchten voor het geweld van jeugdbendes en de slechte economische situatie in de regio.

Het grootste deel van de groep bevindt zich echter nog op 2.400 kilometer ten zuiden van de Mexicaanse stad Guadalajara. De karavaan bestaat uit ongeveer 5.000 mensen uit Honduras, Guatemala en El Salvador. Hun doel is de Verenigde Staten. Op weg daarheen is de karavaan in kleinere groepen uiteengevallen. 

Holebikaravaan

Een kleinere groep holebi’s, zo’n tachtig mensen, hebben zich afgescheurd van de karavaan. Ze werden naar eigen zeggen gediscrimineerd door hun medereizigers, maar ook door de lokale bevolking. Zo kregen de migranten te maken met verbaal geweld in Tijuana en werden ze bedreigd op sociale media, dat zegt Fergie Bibiana Andersen van de belangenorganisatie Diversidad sin Fronteras. "Ze worden aangevallen door de stad", zei Andersen nog. "De aanvallers zijn vervuld van haat. Het zijn racistische mensen die denken dat de migranten hier zullen blijven."

Volgens Amnesty International maakt deze situatie de problemen waar de holebimigranten mee te maken krijgen extra duidelijk. "Het is een van de meest kwetsbare groep binnen deze context", zei Carolina Jimenez, onderzoeksdirecteur bij Amnesty International. “Naast geweld en uitsluiting waar ze in hun eigen families slachtoffer van worden, worden de holebi's geconfronteerd met aanvallen van de andere asielzoekers”, zei ze nog. Toch is de groep vastberaden om verder te reizen en vrezen ze de harde houding van de VS tegenover de karavaan niet.

Wanneer het grootste deel Tijuana zal bereiken, is nog niet duidelijk. Een tweede groep migranten, die uit een 1.200-tal mensen bestaat, bevindt zich in een sportstadion in Mexico-Stad. Een derde groep van rond de 2.000 mensen was in de zuidelijke deelstaat Veracruz op weg richting noorden.

Strengere regelgeving asielprocedure

De Amerikaanse president Donald Trump had vorige week de regelgeving voor asielprocedures aan de zuidelijke grens van de VS verstrengd. De Republikein verordende dat migranten die de grens met de VS illegaal oversteken geen asielaanvraag zullen kunnen indienen. De procedure is daarmee in principe enkel nog mogelijk aan officiële grensovergangen. De beslissing is hoogst omstreden. Verschillende organisaties hebben vooraf al verzet voor de rechtbank aangekondigd.

Trump had vooraf van de illegale migratie een thema gemaakt in de campagne voor de tussentijdse verkiezingen. Hij bediende zich daarbij van een opruiende retoriek en ging in zijn bekende stijl tekeer over de situatie. Na de verkiezingen zei hij nauwelijks nog iets over het thema migratie.

AFP or licensors

VIDEO: bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen