Proefvaarten met onbemand schip op de IJzer

Schrik niet wanneer je de komende maanden een klein schip zonder bemanning ziet varen op de IJzer tussen Diksmuide en Nieuwpoort. Het is een test om te kijken of onbemand varen veilig kan. Dinsdagnamiddag is de eerste testvaart gebeurd in Diksmuide bij de IJzertoren. Het proefvaartuig is uitgerust met sensoren die ervoor moeten zorgen dat er geen botsingen gebeuren met obstakels.

Het is een project van De Vlaamse Waterweg, de KU Leuven en de POM West-Vlaanderen. Onbemand varen kan een stimulans geven aan het vrachtvervoer over de waterwegen. Dan zou binnenvaart goedkoper worden want nu wegen de kosten voor een bemanning zwaar door. Vooral in de Westhoek zijn er kleine vaarwegen die geschikt kunnen zijn voor onbemande vaartuigen.

De testvaarten zullen zes maanden duren. "Als de resultaten meevallen, dan zullen we een proef doen met een groter vaartuig: een duwbak uit de binnenvaart", zegt Alexander Demon van de POM West-Vlaanderen.

Meest gelezen