Videospeler inladen...

"Stan Lee gaf menselijkheid aan zijn striphelden, dat was heel cool"

"Stan Lee was vooral heel cool omdat hij menselijkheid gaf aan zijn striphelden." Aan het woord is Alex Agnew die op Studio Brussel een laatste eerbetoon gaf aan Stan Lee. Ook in Hollywood, meer bepaald bij de Walk of fame, brachten fans hulde aan de scenarist van Marvel Comics en de bedenker van onder meer Spider-Man en Iron man.

Alex Agnew mocht vanochtend op Studio Brussel het belang van Stan Lee duiden. "Stan Lee was vooral belangrijk omdat hij heel veel bekende stripfiguren heeft helpen creëren", begon hij zijn pleidooi. "Al die stripfiguren zijn ook verfilmd. In de laatste tien jaar is de Marvel-universe ook de meest succesvolle superherofranchise ooit."

Wat Alex Agnew vooral heel cool vond aan Stan Lee was dat hij menselijkheid gaf aan zijn helden. "Hij gaf zijn helden échte problemen. Spider-Man was een echte nerd die gepest werd op school, Iron Man had een alcoholprobleem...  Maar ook iemand als Magneto uit X-men die streed voor de rechten voor mutanten, had een begrijpelijke motivatie voor zijn strijd tegen de mensen. Stan Lee zorgde ervoor dat zijn helden heel wat menselijkheid hadden. Hij ging daarmee in tegen de toen nogal heel regide Comics Code Authority dat als kinderen een strip zouden lezen dat slechteriken ongenuanceerd slecht moesten zijn, en goede ongenuanceerd goed. Hij liet zijn verhalen ook afspelen in de echte wereld, bijvoorbeeld in New York en niet in fictieve steden zoals Gotham City of in Metropolis."

Zelf is Alex Agnew het meest fan van de stripheld Captain America, onder meer omdat hij "de beste films heeft in Marvel universe". "Het is een figuur die wordt opgericht als patriottisch symbool voor Amerika tijdens WOII, maar gaandeweg wordt hij ingevroren om dan wakker te worden in de huidige tijd. Hij ziet alle veranderingen in het Amerika waar hij vroeger in geloofde en wordt daar dan ook veel cynischer door. Het is een interessant en leuk personage: hij begint als een onschuldige goeie gast en eindigt als iemand die probeert zijn fatsoenlijke waarden in stand te houden in een cynische wereld."

Herbeluister hier het gesprek in "De ochtend"

Ook in Hollywood, op de Walk of Fame waar Stan Lee een ster had, verzamelden fans voor een laatste eerbetoon.

Videospeler inladen...

Meest gelezen