Videospeler inladen...

Merkel pleit voor Europees leger en gemeenschappelijke asielprocedure

In het Europees Parlement in Straatsburg heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel haar visie gegeven op de toekomst van de Europese Unie. Merkel vindt dat er nood is aan meer solidariteit binnen Europa en pleit voor een Europees leger. Daarnaast wil ze een gemeenschappelijke asielprocedure voor alle Europese lidstaten.

"Tolerantie is de ziel van de Europeaan." Merkel pleit tijdens haar speech over de toekomst van Europa voor meer solidariteit. Volgens haar is "solidariteit de oplossing voor een duurzame vrede binnen Europa." Europa moet krachtdadiger optreden in de beleidsdomeinen die ze heeft. Ze pleit wel vooral voor "meer Europa" op vlak van buitenlandsbeleid, economie en migratie.

Europees leger: nooit meer oorlog in Europa

Videospeler inladen...

"We moeten werken aan echt Europees leger. En dat is geen leger tegen de NAVO", zei Merkel tijdens haar speech. Zij vindt het eerder een "toevoeging aan de NAVO." Ze sluit zich daarmee aan bij de Franse president Emmanuel Macron, die eerder zijn voorliefde voor een Europees leger uitdrukte. Maar niet iedereen deelt haar standpunt. Na haar pleidooi voor een Europees leger kreeg Merkel boegeroep van kritische parlementsleden over zich heen. 

Gemeenschappelijke asielprocedure

Videospeler inladen...

Momenteel heerst er binnen Europa veel onenigheid over hoe de mirgratiecrisis moet aangepakt worden. Volgens Merkel is solidariteit de oplossing voor de vluchtenlingenproblematiek. "Daarom moeten we een gemeenschappelijke asielprocedure ontwikkelen", zei de Duitse Bondskanselier. Ze wil dat de lidstaten meer afstand nemen van hun nationale bevoegdheden en opzoek gaan naar gezamelijke oplossingen. Zo wil ze vermijden dat asielzoekers de Europese lidstaten tegen elkaar uitspelen.

Economie: het succes van Europa

"Als we economisch niet sterk zijn, dan kunnen we dat op politiek vlak ook niet zijn", zegt Merkel. "Bij een welvaarend Europa hoort een stabiele monetaire en economische unie." Ze benadrukt de noodzaak van de verdere ontwikkeling van het Europese stabilisatiemechanisme, de uitbouw van de bankenunie, en het versterken van de eurozone.

Ook vindt Merkel dat Europa het voortouw moet nemen op vlak van innovatie en onderzoek. "Veel van de belangrijkste innovatieprojecten komen uit Azië." Ze vindt het dan ook jammer dat Europa niet meer inspanningen levert. 

Reacties zijn verdeeld

De speech van Merkel deed de gemoederen hoog opwaaien in het parlement. Nigel Farage van de eurosceptische fractie binnen het Europees Parlement bedankt Merkel voor de afgelopen jaren. Volgens hem is het dank zij haar beleidskeuzes op vlak van asiel en migratie dat de Brexit er komt.

Maar ze kon gelukkig ook op de steun rekenen van pro-Europese parlementsleden:

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen