Félix Tshisekedi

Tshisekedi en Kamerhe steunen presidentskandidaat Congolese oppositie niet meer

Félix Tshisekedi, de voorzitter van de Congolese oppositiepartij UDPS, heeft zich teruggetrokken uit het akkoord waarmee zeven oppositiepartijen het parlementslid Martin Fayulu aanduiden als "gemeenschappelijke kandidaat" voor de presidentsverkiezingen van december. Dat heeft hij zelf aangekondigd. Ook Vital Kamerhe van oppositiepartij UNC schaart zich niet langer achter Fayulu.

De zeven leiders van de Congolese oppositie hadden zondag in de Zwitserse stad Genève het parlementslid Martin Fayulu aangeduid als "gemeenschappelijke kandidaat" voor de presidentsverkiezingen van december. Hun keuze viel verrassend op de bijna 62-jarige Fayulu, de voorzitter van de koepelbeweging Engagement pour la Citoyenneté et le Développement.

Drie van de zeven oppositieleiders in Genéve, Adolphe Muzito, Moïse Katumbi en Jean-Pierre Bemba, mogen zelf niet deelnemen aan de verkiezingen. Ze waren niettemin van de partij voor het cruciale beraad in Zwitserland, net als die andere oppositieleiders Freddy Matungulu, Vital Kamerhe en Félix Tshisekedi, de voorzitter van de historische oppositiepartij UDPS die vooraf als favoriet te boek stond.

Maar de partijbasis van UDPS uitte maandag op het hoofdkantoor in Kinshasa kritiek op dat akkoord. De leden gaven voorzitter Félix Tshisekedi 48 uur de tijd om zich terug te trekken uit de overeenkomst. De militanten riepen Tshisekedi ook op om zijn kandidatuur voor de presidentsverkiezingen te behouden.

"Ik heb begrepen dat de beslissing in Genève niet gesteund wordt door onze basis. Daarom trek ik me terug uit dat akkoord", aldus Tshisekedi in een interview met radio Top Congo.

Enkele minuten na de mededeling van Tshisekdi besliste ook Vital Kamerhe om Fayulu niet langer te steunen. De UNC-leider moest eveneens onder druk van de partijbasis terugkomen op het akkoord. "Ik trek mijn handtekening in om de wil van mijn basis te respecteren", zegt hij op radio Top Congo.

Meest gelezen