Van Bossuyt: "Nog geen telefoon gekregen van het kartel"

De Gentse N-VA-lijsttrekker Anneleen Van Bossuyt heeft nog geen uitnodiging gekregen van het kartel SP.A-Groen om te praten over het vormen van een coalitie, maar ze wijst een eventuele toenadering niet op voorhand af. Dat zegt ze in "De wereld vandaag" op Radio 1.

De onderhandelingen over een nieuwe bestuursploeg in Gent zitten muurvast, met aan de ene kant het kartel en kandidaat-burgemeester Filip Watteeuw en aan de andere kant het blok Open VLD-CD&V met kandidaat-burgemeester Mathias De Clercq.

Watteeuw gaat de volgende dagen een formateursnota opstellen die hij aan Open VLD wil voorleggen. Maar als de liberalen de deur dichtslaan, dan zullen we met anderen moeten praten, liet Joris Vandenbroucke (SP.A) gisteren weten. Die andere zou dan N-VA zijn, want die partij heeft samen met het kartel een nipte meerderheid.

Verschillen in partijprogramma's

"Vanaf de verkiezingsdag was het duidelijk dat er mathematisch gezien een andere meerderheid gevormd zou kunnen worden. Zoals alle andere partijen zijn wij toen uitgenodigd door het kartel om te praten, maar nadien zijn er geen gesprekken meer geweest", zegt Van Bossuyt.

"Onze programma's liggen wel ver uit elkaar, maar wij zijn bijvoorbeeld ook voor de doelstellingen van het circulatieplan, alleen willen wij dat op een andere manier bereiken", zegt Van Bossuyt. "Maar het is niet aan ons om te bepalen hoe de kaarten op tafel moeten liggen. Als de andere partijen bij ons zouden komen met een vraag dan zullen wij daar met een open vizier naar kijken, maar met ons programma in het achterhoofd natuurlijk. Het is het inhoudelijke wat voor ons telt."

"Wij zijn ook niet naïef. Ik draai al eventjes mee in de politiek en het gaat vaak ook over pokeren en machtspelletjes en ik zie ook wel in dat het voor Filip Watteeuw goed uitkomt dat ze ook met ons een meerderheid zouden kunnen vormen. Als hij zijn formateursnota ook aan ons zou voorleggen, gaan we dat met respect doornemen, maar wij gaan onszelf niet verloochenen.

Luister hieronder naar het hele gesprek in "De wereld vandaag".

Meest gelezen