CHASSENET / BSIP

Vandaag is het Wereld Diabetes Dag, maar wat is diabetes?

In België hebben tussen de 600.000 en 700.000 mensen diabetes. Maar dat aantal stijgt ieder jaar. Tegen 2030 zou dat al bijna 1 miljoen zijn. Via de hashtages #LevenMetDiabetes en de #DiabetesLiga vraagt de Diabetes Liga extra aandacht voor de ziekte.

Vandaag is het Wereld Diabetes Dag. En dat is geen toeval, 14 november is de geboortedag van Frederick Banting. Hij stond met Charles Best in 1922 aan de basis van de ontdekking van de insuline. Door die ontdekking is diabetes geen dodelijke ziekte meer.

Diabetes of suikerziekte?

Diabetes is een aandoening waarbij er een te hoog suikergehalte is in het bloed. Vroeger sprak men ook van suikerziekte. Het teveel aan suiker heeft twee oorzaken: ofwel wordt er onvoldoende insuline aangemaakt in het lichaam ofwel werkt de geproduceerde insuline niet genoeg. Daardoor nemen de cellen onvoldoende suiker op en hoopt het op in het bloed.

Type 1 of 2?

Er zijn grosso modo twee types diabetes, type 1 en type 2. De eerste vorm komt het meeste voor bij kinderen of jongvolwassen. Het gaat over een erg kleine groep van diabetespatiënten, minder dan 10%. Het lichaam maakt geen of onvoldoende insuline aan waardoor patiënten levenslang insuline moeten spuiten.

Meer dan 90% heeft dus diabetes type 2. Dit komt meestal voor vanaf de leeftijd van 40 jaar. Vooral erfelijkheid maar ook overgewicht en gebrek aan lichaamsbewegingen zijn de voornaamste oorzaken.

Wat zijn de gevolgen van diabetes?

Wanneer de bloedsuikerspiegel te hoog of te laag komt, zorgt dit voor problemen. Een te lage bloedsuikerspiegel of hypo zorgt voor een hongergevoel, zweten, hartkloppingen en duizeligheid. Belangrijk is dan snel iets suikerrijks te eten of te drinken.

Een te hoge bloedsuikerspiegel of hyper zal je niet direct voelen. Maar op lange termijn kan diabetes leiden tot problemen met hart en bloedvaten, ogen, nieren en voeten. Niet behandelen betekent een gevaar voor uitdroging en, bij personen met diabetes type 1, voor verzuring van het bloed.

"Als ouder word je dokter, diëtiste en verpleegster"

De Diabetes Liga zet vandaag het gezin rond diabetespatiënten in de schijnwerpers. Daarvoor maakte ze een campagnefilm met getuigenissen. Eén daarvan is Brenda Huybs-Aernouts. Haar dochter Ella is 7 en heeft diabetes. "Na de diagnose word je op een week tijd gebombardeerd tot dokter, diëtiste en verpleegster" vertelt Brenda. "Maar je mag je niet in een hoekje laten drijven door de ziekte. We blijven op vakantie gaan en samen sporten. Daardoor is het voor mijn dochter ook makkelijker om een gezonde levensstijl aan te houden."  

De Diabetes Liga roept het grote publiek op om hun ervaringen te delen via de hashtags #LevenMetDiabetes en #DiabetesLiga. Bedoeling is dat de getuigenissen een inspiratiebron zijn voor andere personen met diabetes.

Meest gelezen