Videospeler inladen...

Tot 5 jaar cel voor grote kluizenkraak KBC-bank in Antwerpse Boerentoren

De spilfiguur van de grote kluizenkraak in de Antwerpse boerentoren moet 5 jaar naar de cel. Ongeveer vijf jaar geleden kon hij de kluizenzaal van de KBC-bank binnendringen. Meer dan twintig kluizen raakten beschadigd of werden opengebroken. De buit? Honderdduizenden euro's aan cash geld, juwelen en aandelen.

Het was een opvallende overval in november 2013: een dievenbende slaagde erin om de kluizenzaal van de KBC-bank in de Boerentoren in Antwerpen binnen te dringen. Veertien kluizen werden daarbij opengebroken, negen andere raakten beschadigd. En de buit was riant: honderdduizenden euro's aan cash geld, aandelen, gouden munten en juwelen werden meegenomen.

De spilfiguur in de zaak kwam al snel in het vizier van de speurders: hij huurde zelf twee kluizen in de Boerentoren. "Op beelden van de bewakingscamera's was te zien hoe hij met een aktetas de bank binnen ging en met een grote, gevulde zak weer buiten kwam. Daarin zaten veel meer goederen dan in zijn kluizen pasten", zei de procureur. In de kluizenzaal werd ook een t-shirt teruggevonden met zijn bloed op en het opschrift: "You can't arrest me, I'm a rockstar".

You can't arrest me, I'm a rockstar

's Nachts in de gevangenis, overdag naar buiten

Na de overval ging de man meteen naar de Goudbank, waar hij voor meer dan 70.000 euro aan gouden munten verkocht. In zijn auto werd ook een gouden munt gevonden en bij een huiszoeking werd een groot bedrag aan cash geld in beslag genomen. Het grootste deel van de buit werd echter nooit teruggevonden. Opvallend: de man zat op het moment van de feiten in de gevangenis, onder beperkte detentie. Hij mocht dus overdag de gevangenis verlaten, maar moest zich er 's avonds wel terug aanmelden.  De man zelf ontkent alles.

Voor die overval moesten zes dieven zich vandaag verantwoorden voor de Antwerpse rechtbank. De spilfiguur krijgt 5 jaar cel. Twee andere beklaagden krijgen respectievelijk één en twee jaar cel voor heling. De drie overige beklaagden werden vrijgesproken.

De advocaat van de spilfiguur, Kris Luyckx, spreekt van een onterechte veroordeling: "Voor de rechters staat het vandaag vast dat hij dat gepleegd zou hebben, wij zijn nog altijd overtuigd van zijn onschuld. Ik heb hem net aan de lijn gehad, we gaan hoger beroep aantekenen, want hij kan niet leven met deze veroordeling. U herinnert zich dat wij op de zitting destijds hebben aangekaart dat een deel van de camerabeelden verdwenen zijn. Juist die beelden kunnen volgens ons zijn onschuld aantonen. We gaan er voor zorgen dat die camerabeelden opduiken, men moet die dus gaan zoeken waar die ook zijn."

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen