AFP or licensors

"Vertel het je baas", zou te horen zijn op geluidsopname moord Khashoggi

Volgens de Amerikaanse krant The New York Times bevatten de geluidsopnames van de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi aanwijzingen dat de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman bij de moord betrokken zou zijn. "Vertel het je baas", zou een lid van het commando dat Khashoggi ombracht kort na de moord aan de telefoon hebben gezegd tegen zijn overste.

Een lid van het commando dat Jamal Khashoggi ombracht in het Saudische consulaat in Istanbul, belde kort daarna met een overste. "Vertel het jouw baas", zou hij hebben gezegd, volgens drie mensen die bekend zijn met een opname.

Amerikaanse inlichtingendiensten vermoeden dat met "baas" de kroonprins wordt bedoeld, al valt zijn naam niet.

De man aan de telefoon is een veiligheidsofficier die vaak met de prins reist. Hij zou met een van diens assistenten in het Arabisch hebben gesproken hebben, vertelden Turkse inlichtingendiensten aan hun Amerikaanse collega's. Hoewel de vertalingen kunnen verschillen, zou hij ook gezegd hebben dat "de daad voltrokken is".

De opname is gedeeld met de directeur van de CIA, Gina Haspel. Inlichtingendiensten vinden de opname "behoorlijk bezwarend materiaal", maar onweerlegbaar bewijs dat de Saudische kroonprins bij de moord betrokken is, geeft ze niet. 

In een mededeling zegt Saudi-Arabië dat "onze inlichtingendiensten opnames gehoord hebben, maar dat er op geen enkel moment een verwijzing was naar de betreffende passage ("vertel het je baas", nvdr.)". The New York Times sluit niet uit dat Turkije meerdere opnames heeft, en dat ze de geluidsopnames selectief heeft laten beluisteren.

Meest gelezen