Aloïs Vereecken beleefde een geslaagde longtransplantatie.
Collectie Universiteitsarchief Gent

Gentse wereldprimeur met longtransplantatie viert 50e verjaardag

Vandaag is het precies 50 jaar geleden dat een Gents team onder leiding van Fritz Derom een geslaagde longtransplantatie uitvoerde op een patiënt. Een wereldprimeur, omdat er voor de eerste keer een "langdurige overleving" op volgde. 

In de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw beleefde de medische wereld verschillende wereldprimeurs. Het ging onder meer om lever-, hart en niertransplantaties, maar een longtransplantatie was tot november 1968 nooit succesvol uitgevoerd. Als het al lukte, dan overleden de patiënten vrij kort na de ingreep, na enkele dagen of weken. 

Tot 14 november 1968, toen het transplantatieteam van Fritz Derom aan het Universitair Ziekenhuis Gent (UZ Gent) een wereldprimeur realiseerde. "De dienst Heelkunde van de Gentse faculteit Geneeskunde is er in amper een decennium in geslaagd tot de wereldtop te behoren wat transplantaties betreft", zegt UGent daarover. 

De Genste faculteit Geneeskunde heeft zich in amper een decennium bij de wereldtop geschaard voor transplantaties

Patiënt Aloïs Vereecken kampt met een ongeneeslijke longziekte  (silicose, een soort stoflong) en is er slecht aan toe. Hij belandt op de operatietafel in Gent.

Chirurg Fritz Derom opereert de man met succes, want in tegenstelling tot andere patiënten, blijft  Aloïs wél nog een tijd in leven. Uiteindelijk zal hij 10 maanden later toch sterven, wellicht door chronische afstotingsverschijnselen, al is Fritz Derom, 91 intussen, daar niet zeker van. "Er zijn stukken van de long naar Amerika gestuurd voor inspectie: de ene zei "Ja, er is sprake van afstoting", de andere vond van niet", zegt Derom daarover in het vakblad Eos. 

De geslaagde longtransplantatie mag dan wel een wereldprimeur geweest zijn, in eigen land kreeg Derom relatief weinig weerklank. "Maar voor mij was het wel een ideaal visitekaartje in Amerika. Daar kreeg ik staande ovaties. En de eerste keer dat ik opnieuw lesgaf na de operatie, was er ook flink applaus van mijn studenten", aldus Derom (foto) in Eos. 

Collectie Universiteitsarchief Gent

Meest gelezen