Videospeler inladen...

Al 50 doden door bosbranden in Californië, Vlaming in Thousand Oaks: "Heuvels zijn zwart en naakt"

Het dodental door de bos- en natuurbranden in Californië is nu al opgelopen tot 50. In het plaatsje Paradise, in het noorden van Californië, zijn nog eens 6 lichamen geborgen. Peter Grandsard woont in het getroffen Thousand Oaks. Hij ziet dat het grootste gevaar nu wel geweken is.

In Paradise zijn nu in totaal 48 doden gevallen. In het zuiden van Californië, bij de badplaats Malibu, zijn tot nog toe twee mensen omgekomen. Bijna 230 mensen blijven nog vermist. Veel mensen doorzoeken zelf met de moed der wanhoop het puin van uitgebrande huizen. 

Op onderstaande dashcam-beelden is te zien hoe een inwoner van de verkoolde stad Paradise weg probeert te komen, en hoor je hoe hij zijn wanhoop uitspreekt. (Lees verder onder de beelden)

Videospeler inladen...

Peter Grandsard woont in Thousand Oaks, een stadje dat ook zwaar getroffen werd door de bosbranden. Hij ziet dat de situatie stilaan weer normaal wordt, maar het gevaar is zeker nog niet helemaal geweken. In de natuurgebieden woeden de branden immers nog voort. "Wij blijven voorlopig in ons huis, want de wind blaast het vuur de andere richting uit, maar het leven verloopt hier weer een beetje normaal."

Zware bosbranden? Dat is een beetje het nieuwe normaal

"De evacuaties zijn nu opgeschort, mensen kunnen weer naar huis.  De wegen zijn weer open, mensen kunnen meestal weer gaan werken, maar de scholen blijven voorlopig nog wel dicht. Daar moeten nog herstellings- en reinigingswerken gebeuren. De heuvels zien er zwart en naakt uit. Ook vliegen de helikopters en vliegtuigen hier nog over om te gaan blussen in de natuurgebieden."

Peter en zijn gezin zijn gespaard gebleven van schade aan hun huis, maar twee van zijn collega's zagen hun huis in de vlammen opgaan. Het ergste lijkt nu wel voorbij, maar de inwoners van Thousand Oaks beseffen dat het gevaar nooit helemaal weg is. "Mensen verwachten dat er vaker langere branden zullen zijn. Dat wordt een beetje het nieuwe normaal hier", besluit Peter.

Beluister het interview met Peter Grandsard in "De ochtend":

Meest gelezen