Videospeler inladen...

Angelique van Ombergen wint PhD-cup met onderzoek rond ruimtevaart en het brein

Neurowetenschapper Angelique van Ombergen heeft zopas de felbegeerde PhD-cup gewonnen. De PhD-cup bekroont de doctor die erin slaagt om zijn onderzoek bevattelijk uit te leggen in drie minuten. Van Ombergen onderzocht hoe het brein van astronauten zich aanpast aan een ruimtereis. Zij wint een cheque van 5.000 euro en een deelname aan Universiteit Vlaanderen.

Het onderzoek van Van Ombergen, die als postdoctoraal onderzoeker verbonden is aan de UAntwerpen, was een project van het European Space Agency. Haar onderzoek situeert zich op de grens tussen ruimtevaart, kliniek en neurowetenschappen. Daarnaast doet ze klinische studies rond verschillende aspecten van het evenwichtssysteem. 

Heldere uitleg en zelfzeker

"Ze kwam heel zelfzeker over, zonder arrogant te zijn", zegt jurylid Katleen Bracke. Bracke is hoofdredacteur van Universiteit Vlaanderen en heeft Van Ombergen al meermaals bezig gezien. "Ze heeft ook op een heel bevattelijke manier uitgelegd wat ze heeft onderzocht, wat haar resultaten waren en wat dat betekent voor het brede publiek. Dat allemaal in drie minuten."

Aan haar overwinning houdt van Ombergen een waardebon van 5.000 euro over. Die mag ze gebruiken om een opleiding te volgen aan de Vlerick Business School. Daarnaast krijgt ze een deelname aan de Universiteit Vlaanderen, de onlinelezingen van profesoren en onderzoekers die georganiseerd worden door de Vlaamse universiteiten en de VRT.

Ingenieur en taalkundige vervolledigen top 3

Burgerlijk ingenieur Lode Daelemans eindigde op de tweede plek.  Daelemans, die verbonden is aan de UGent, ontwikkelde tijdens zijn doctoraat schaderesistente composietmaterialen door gebruik te maken van nanotextiel. De top 3 wordt vervolledigd door de taalkundige van UAntwerpen Jolien Faes. Zij toonde aan dat doof geboren kinderen dankzij een implantaat hun taalachterstand op vijf jaar tijd kunnen inhalen. 

De publieksprijs was voor de arts Katrien Benhalima. Dankzij haar onderzoek kunnen we zwangerschapsdiabetes bij vrouwen tijdig opsporen en behandelen.

VIDEO: bekijk hieronder de reportage van "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen