Binnenkort ook betaald geboorteverlof voor zelfstandige vaders en meeouders?

Net als werknemers moeten zelfstandig werkende vaders en meeouders ook recht krijgen op betaald verlof bij de geboorte van hun kind. Minister van zelfstandigen Daniel Ducarme (MR) wil dat nog voor het einde van de legislatuur invoeren. Hij stelt zijn beleidsnota voor de laatste maanden straks voor in het parlement. 

Hoe het verlof na de geboorte voor zelfstandige vaders en meeouders er precies uit zal zien, is nog niet vastgelegd. Maar minister Ducarme zegt nu dus luidop dat het er mag komen wat hem betreft.

Bij werknemers heeft de vader of meeouder recht op 10 dagen betaald verlof na de geboorte van hun kind. CD&V-kamerlid Griet Smaers diende eerder dit jaar een wetsvoorstel in voor een gelijkaardige regeling bij zelfstandigen. 

Vaders en meeouders zouden in haar voorstel 10 losse of opeenvolgende dagen verlof mogen opnemen binnen de 4 maanden na de geboorte. Per dag zouden ze een vergoeding van 79 euro krijgen.

"Dat is hetzelfde bedrag als de moeder krijgt", zegt kamerlid Smaers "Het dekt natuurlijk niet het hele inkomensverlies van een dag niet werken, maar dit is een symbooldossier. Zelfstandige vaders en meeouders zijn even belangrijk. En voor de zelfstandigen die geen verlof kunnen nemen, voorzie ik 15 dienstencheques, zodat ze toch wat extra quality time kunnen kopen."

Meest gelezen