Videospeler inladen...

Roland Duchâtelet geeft informatie aan gerecht over "verdachte wedstrijden" in play off van 2014 

Voormalig voorzitter en eigenaar van Standard Roland Duchâtelet herhaalt dat hij een paar matchen in de play off 1 van 2014 "verdacht" vindt. Standard begon toen met een ruime voorsprong aan de play-offs, maar werd uiteindelijk geklopt door Anderlecht. Duchâtelet heeft daarover ook informatie geleverd aan het gerecht. Harde bewijzen dat de matchen werden gemanipuleerd door Anderlecht heeft hij niet. 

Roland Duchâtelet, voormalig voorzitter en eigenaar van Standard, herhaalt dat hij enkele matchen van de play off 1 in 2014 "verdacht" vindt. Standard startte toen met een ruime voorsprong aan de play offs, maar uiteindelijk werd Anderlecht na een inhaalrace toch kampioen. 

"Ik zag toen onmiddellijk dat er iets mis was", zegt Duchâtelet in "De afspraak". Volgens de ondernemer zou Anderlecht een tweetal matchen hebben gefixt. Bewijs ziet hij in het spel van enkele voetballers: "Voetballers krijgen bepaalde verdedigingstechnieken aangeleerd", zegt Duchâtelet. "Als ze daar veel keren fouten tegenmaken, wordt dat verdacht." Daarover heeft hij ook het gerecht ingelicht, zegt hij.  

Ander bewijsmateriaal kan de voetbalondernemer voorlopig niet voorleggen. "Ik heb alles gezegd wat ik kon zeggen", zegt Duchâtelet. "Maar telefoontaps of financiële transacties hebben we niet over die matchen." 

De beschuldigingen van Duchâtelet staan in principe los van het grote voetbalonderzoek naar matchfixing en fraude in het Belgisch voetbal. Eerder leverde Duchâtelet ook al informatie aan in het onderzoek naar de "gokchinees" Zheyun Yé. 

"Vertenten helpt de grote vissen mee te ontsnappen"

Over dat grote voetbaldossier heeft Duchâtelet ook een duidelijke mening. Hij vindt het niet kunnen dat scheidsrechter Bart Vertenten de onderzoeksrechter Joris Raskin van het onderzoek liet halen. Raskin zou partijdig zijn omdat hij ook in de licentiecommissie van de Voetbalbond zetelde. Eerder deze week ging het hof van beroep in Antwerpen in op dat "wrakingsverzoek" van Vertenten.

Volgens Duchâtelet is het "verachtelijk" wat de advocaat van Vertenten heeft gedaan. "Er is geen enkel bewijs dat er een belangenconflict is", zegt hij. Door de wraking van de onderzoeksrechter maken Vertenten en zijn advocaat Hans Rieder duidelijk dat ze "geen grondig onderzoek" willen, aldus Duchâtelet: "Zij hebben een ongelooflijke kans om het Belgische voetbal te vrijwaren van zulke situaties om zeep geholpen". Hij roept de scheidsrechter dan ook op om zich te beraden. "Vertenten moet goed nadenken nu", zegt Duchâtelet. "Hij helpt de grote vissen om mee te ontsnappen" 

Meest gelezen