"Deze hond zou het zonder onze hulp niet gered hebben"

Het mag hier dan pas volgende week koud worden, in Zabaykalsk, in Oost-Siberië, is de vrieskou nu al alom aanwezig. En dat kan soms tot onverwachte situaties leiden. Zo trof een plaatselijke reddingsteam enkele dagen geleden op een uitgestrekt bevroren meer een hond aan die vastgevroren zat. De foto’s van de reddingsoperatie, die wereldwijd op veel sympathie kon rekenen, gingen daarna viraal.

Een woordvoerder van het Zabaykalsk-reddingsteam, dat deel uitmaakt van de plaatselijke brandweer en dat vooral op zoek gaat naar personen die zich door de koude hebben laten verrassen, gaf meer uitleg op nieuwswebsite Siberian Times: "De redders zagen in de verte een hond liggen, die maar op dezelfde plaats bleef liggen. Toen ze het dier naderden, zagen ze dat hij met zijn staart en achterpoten vastgevroren zat in het ijs. De hond zou nooit op eigen kracht daar uitgeraakt zijn. De redders hebben dan de hond met hun materiaal bevrijd. Daarna hebben ze hem opgewarmd met een deken en hem nog eten gegeven."

"De hond zag er helemaal niet uit als een straathond. Dus blijft het een mysterie hoe hij daar geraakt is en waarom zijn baasje niet opgedaagd is. Ook niet na de redding. We hebben dan besloten de hond terug de vrijheid te schenken."

Wat er daarna me de hond gebeurd is en of hij zijn thuis zelf heeft weten te vinden, is onbekend.

Meest gelezen