archiefbeeld
© VRT

Dimitri Leue: "Voorstelling niet opgeven voor een paar lawaaimakers"

Acteur Dimitri Leue speelt wel nog bewust schoolvoorstellingen al heeft hij ook begrip voor Stijn Meuris die ermee stopt na een incident. "We moeten net voor de scholieren die nooit theater zien, blijven toneel spelen", zegt Leue in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Performer en muzikant Stijn Meuris heeft zijn boekingskantoor laten weten dat hij geen voorstellingen meer wil doen voor scholen. Dat deed hij na een incident met een middelbare scholier over het gebruik van zijn smartphone gisteren in Diepenbeek. Meuris zegt dat hij niet opgewassen is tegen de manier waarop dingen escaleren op social media.

Acteur Dimitri Leue begrijpt het standpunt van Meuris. "Er zijn nog collega's die geen schoolvoorstellingen meer spelen", legt hij uit in "De wereld vandaag". "Warre Borgmans bijvoorbeeld en zo zullen er nog wel zijn die alleen willen spelen voor een publiek dat oprecht geïnteresseerd is."

Leue geeft aan dat hijzelf wél bewust nog schoolvoorstellingen speelt. "We moeten net voor de scholieren die anders nooit theater zien, blijven toneel spelen", zegt hij resoluut. "Je mag een voorstelling niet opgeven voor een paar lawaaimakers."

De acteur benadrukt dat ook volwassenen steeds vaker niet weten hoe ze zich tijdens een theatervoorstelling moeten gedragen. "Er moet een soort smartphonehygiëne komen voor het theater", zegt hij. "Iemand die zijn smartphone neemt, dat valt enorm op en haalt ons uit onze concentratie. Ook al is het gerelateerd aan de voorstelling, omdat ze een foto ofzo willen nemen."

Een oplossing voor de schoolvoorstellingen zou volgens Leue een betere omkadering kunnen zijn. "Scholen moet de voorstelling belang geven door de leerlingen erop voor te bereiden", vertelt hij. "Daarbij kan ook worden verteld dat ze respect moeten hebben voor de mensen op het podium door niet met de gsm bezig te zijn." Al moeten leerkrachten ook het goede voorbeeld geven. "Zeker bij jongere kinderen zijn leerkrachten vaak degene die op hun scherm zitten te kijken."

Meest gelezen