Archiefbeeld ter illustratie.

Duitse economie krimpt voor het eerst in ruim drie jaar. Moeten we ons nu zorgen maken?

In het derde kwartaal van dit jaar is de Duitse economie met 0,2 procent gekrompen, zo blijkt uit de cijfers van het Duitse bureau voor de Statistiek. Ook elders in Europa lijkt er wat zand in de economische motor te zitten. Moeten we ons zorgen maken, of is dit een tijdelijke dip?

Na drie jaar van groei is het Duitse bruto binnenlands product in het derde kwartaal er met 0,2 procent op achteruitgegaan. De vorige twee kwartalen groeide de Duitse economie nog met 0,5 en 0,4 procent. De cijfers zijn opmerkelijk, omdat Duitsland de voorbije jaren een belangrijke motor was voor de groei in de rest van Europa.

De Duitse overheid wijt de krimp voornamelijk aan "ontwikkelingen op vlak van buitenlandse handel". Terwijl de Duitse import steeg, ging de export erop achteruit.

"Tijdelijke dip"

Jan Van Hove, hoofdeconoom van KBC, ziet vooral de productieproblemen in de Duitse automobielindustrie als verklaring. "Die hebben te maken met de implementatie van de nieuwe Europese uitstootnormen. Bestaande modellen moeten worden aangepast en tegelijk moeten nieuwe modellen worden ontwikkeld. Daardoor zien we dat die productie vertraging oploopt. En dat weegt op de Duitse export."

Dat verklaart waarom Van Hove de Duitse dip niet wil dramatiseren. "Het is wellicht een tijdelijk probleem, omdat na de implementatie van die uitstootnormen de verkoop van Duitse wagens waarschijnlijk weer op gang zal komen."

Ook elders in Europa

Dat neemt niet weg dat ook elders in Europa momenteel mindere economische cijfers naar boven komen. Analisten van ING noemen dat toch "een wake-upcall". In België groeide de economie nog met 0,4 procent, vergelijkbaar met de vorige kwartalen.

Maar vandaag raakte ook bekend dat de groei in Nederland het voorbije kwartaal terugviel naar 0,2 procent, de kleinste groei in ruim twee jaar. Eerder liet Italië weten dat de economie daar in het derde kwartaal op een nulgroei uitkomt.

De Europese groeicijfers liggen nu op 0,2 procent, zo liet de statistische dienst Eurostat eind oktober weten. Dat zijn de magerste groeicijfers in 4 jaar tijd. 

VS versus China

Waar Jan Van Hove zich op langere termijn zorgen over maakt, is het handelsconflict tussen de VS en China. "Dat kan uiteindelijk ook een impact hebben op Europa. China zal proberen om producten te exporteren naar andere markten dan de Amerikaanse. Zo komt er meer Chinese importconcurrentie op de Europese markt. Ook op andere markten zullen Europese fabrikanten worden geconfronteerd met meer Chinese concurrentie."

 België zou indirect getroffen kunnen worden door die internationale handelsconflicten

Jan Van Hove, hoofdeconoom KBC

China zal mogelijk ook proberen om de productiecapaciteit terug te dringen. "Dat zal een impact hebben op de vraag naar machines, die typisch worden geproduceerd in Europese landen als Duitsland", zo pronostikeert Van Hove.

En dat zou slecht nieuws zijn voor ons land. "Dat kan ertoe leiden dat de toeleveranciers van die machinebouwers in de problemen komen. Die zijn heel prominent in de Belgische economie aanwezig. België zou dus indirect getroffen kunnen worden door die internationale handelsconflicten."

Meest gelezen