Videospeler inladen...

Europese brexitonderhandelaar Barnier: "Belangrijke stap gezet"

Volgens EU-brexitonderhandelaar Michel Barnier is met de goedkeuring van het ontwerpakkoord over de brexit een "belangrijke stap gezet" richting een ordentelijke brexit bereikt. Barnier gaf zopas een persconferentie in Brussel. Morgenochtend voor 8 uur overlegt Barnier met Europees president Donald Tusk, waarna die vermoedelijk een extra Europese top bijeenroept.

De beslissing van de Britse regering om het licht op groen te zetten voor het voorlopige brexitakkoord wordt positief onthaald door de Europese Unie. "Het ontwerpakkoord over de brexit van 585 pagina's is doorspekt met het recht van de Europese Unie", reageert de Europese onderhandelaar Michel Barnier. "Het laat bedrijven en burgers toe om zich voor te bereiden op de brexit."

De EU-hoofdonderhandelaar bevestigde dat het Verenigd Koninkrijk in de douane-unie blijft, mochten Brussel en Londen tegen het einde van de overgangsperiode in december 2020 nog geen akkoord over een nieuwe handelsrelatie hebben. Daarnaast krijgt Noord-Ierland een bijzonder statuut: dat deel van het Verenigd Koninkrijk zal zich moeten houden aan de regels van de eengemaakte markt die "essentieel zijn om een harde grens met Ierland te vermijden", zei Barnier. Het gaat dan over landbouwgoederen en alle producten, zei hij. Diensten zitten daar dus niet in.

Volgens de Fransman is het voorlopig akkoord "in het belang van de Ierse en Noord-Ierse economieën". Hij herhaalde wel dat het niet de bedoeling is om de backstop te gebruiken. "Ons doel blijft om een nieuw akkoord te hebben voor het einde van de overgangsperiode".

De Europese onderhandelaar begint "vanaf morgen" met het voorbereidende werk met het oog op een definitieve deal. "We gaan vanaf morgen met de 27 andere lidstaten en het Europees Parlement aan dat project werken. Het doel is om samen met het Verenigd Koninkrijk te landen met een akkoord op de Europese Raad."

"We zitten op een belangrijk moment in deze onderhandelingen. Er blijft nog veel, veel werk op de plank. Ik weet dat de weg nog lang is en misschien ook moeilijk om een ordentelijke terugtrekking van Groot-Brittannië te bewerkstelligen en een ambitieus partnerschap op poten te zetten, maar ik blijf werken met dezelfde instelling als voorheen."

Donderdagochtend voor 8 uur heeft de EU-onderhandelaar al een overleg met Europees president Donald Tusk. Zowel hij als Europees president Jean-Claude Juncker hebben verklaard dat er "beslissende vooruitgang" is geboekt, een signaal om een Europese top bijeen te roepen.

VIDEO: Onze EU-expert Rob Heirbaut live in "Het Journaal" over het brexitakkoord

Videospeler inladen...

Meest gelezen