Videospeler inladen...

West-Vlaamse kunstenaar laat boodschap voor de mensheid achter op piramide van Gizeh 

Op een unieke plaats op aarde een boodschap achterlaten voor buitenaardse beschavingen die mogelijk later hier zullen neerstrijken, als wij er al lang niet meer zijn. Met dat idee begon de jonge West-Vlaamse kunstenaar Floris Caes aan een ambitieus project. Met een drone wist hij een metalen plaat af te leveren op de top van een van de piramides van Gizeh. En vergis u niet: zijn boodschap is vooral voor u bedoeld. De beelden komen uit "The epitaph documentary" van Justine Cappelle.

"In 1977 hebben de Amerikanen twee gouden platen gelanceerd aan boord van de Voyager, met daarop eigenlijk een soort visitekaartje van de mensheid: foto's, muziek, afbeeldingen van de aarde... Volgens mij was dat absoluut niet representatief en het zal ook enorm lang duren tegen dat we daar ooit respons op krijgen", begint Caes zijn relaas.

Daarom begon Caes zelf een project: hij graveerde in een alumium schijf een tekst die vertelt dat menselijke kenmerken zoals gulzigheid en kortzichtigheid ons leven onmogelijk hebben gemaakt, zodat we uitgestorven zijn.  Hij wou die schijf achterlaten op een symbolische plek die nog zal opvallen als het leven op aarde uitgestorven is. Een drone moest de schijf afleveren.

"Ik ben uiteindelijk terechtgekomen bij een menselijke structuur die er al 4.500 jaar staat, die gebouwd is uit massief steen en in een woestijnklimaat, die zal dus niet overgroeid raken. Dat zijn de piramides van Gizeh in Egypte." 

Zonder toestemming met een drone boven de Egyptische piramides vliegen, is illegaal. Het moest dus snel gebeuren, op een rustig moment, en dat werd 13 oktober om half zes in de ochtend. 

Centimeter na centimeter zakt de verpakte schijf naar de top van de piramide, tot ze ligt. "De boodschap is bedoeld voor de mensen van nu, onder het mom dat ik iets wil nalaten voor mogelijke bezoekers. Ik wil net communiceren met de mensen van nu. Ik wil de mensen van nu op een negatieve en misschien ietwat ongemakkelijke manier de spiegel voor de neus houden en zeggen: "Zo zijn we bezig en als we doordoen zoals we nu bezig zijn, is er geen happy ending. "We zijn elkaar langs twee kanten aan het opbranden."

Volg je ons al op Instagram?

Meest gelezen