AP

Fox News steunt CNN in rechtszaak tegen uitsluiting Witte Huis-journalist

De Amerikaanse conservatieve nieuwszender Fox News vindt dat CNN-journalist Jim Acosta zijn persaccreditatie voor het Witte Huis moet terugkrijgen en steunt de juridische procedure van concurrent CNN. In een verklaring stelt Fox News dat een accreditatie voor Witte Huis-journalisten niet als een wapen mag worden gebruikt. Het Witte Huis reageert dat Donald Trump en zijn administratie het beslissingsrecht hebben om zelf te kiezen welke journalisten toegang krijgen tot het Witte Huis.

De Amerikaanse nieuwszender Fox News sluit zich aan bij de juridische procedure die CNN heeft aangespannen tegen het Witte Huis  om de intrekking van de persaccreditatie van journalist Jim Acosta ongedaan te maken.

Vorige week woensdag gaf Trump in het Witte Huis een persconferentie over de resultaten van de tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten. De CNN-journalist bleef toen doorvragen over de retoriek die Trump tijdens de verkiezingscampagne had gebruikt over de migrantenkaravaan.

Hij wilde het ook nog hebben over het onderzoek naar de Russische inmenging in de presidentsverkiezingen van 2016 en weigerde de microfoon terug te geven aan een medewerkster van de president. Het Witte Huis trok daarop "tot nader order" de accreditatie van de journalist in.

Volgens de woordvoerster van president Trump, Sarah Sanders, had Acosta een jonge stagiaire aangeraakt "die enkel haar job probeerde te doen". Het ging om de dame die de microfoon van de journalist probeerde af te pakken. 

CNN kondigde gisteren een kortgeding aan om de intrekking van de accreditatie ongedaan te maken. De nieuwszender meent dat met de rechten van Acosta en CNN uit het Eerste en Vijfde Amendement geschonden werden en eist dat Acosta onmiddellijk weer toegang krijgt tot het Witte Huis.

Fox News steunt CNN. "Hoewel we de toenemende vijandige toon van zowel de president als de pers bij recente media-gelegenheden niet verschonen, steunen we een vrije pers, toegang en open uitwisselingen voor het Amerikaanse volk", citeert nieuwsagentschap Bloomberg de verklaring van Fox.

Trump heeft beslissingsmacht om journalisten te kiezen die hem volgen

De Amerikaanse president Donald Trump en het Witte Huis hebben de beslissingsmacht om zelf te kiezen welke journalisten interviews krijgen. Dat heeft het Witte Huis woensdag laten weten in een reactie op de juridische procedure die CNN is opgestart tegen de beslissing van het Witte Huis om de accreditatie van CNN-journalist Jim Acosta in te trekken.

"De president en het Witte Huis bezitten dezelfde brede beslissingsmacht om de toegang tot het Witte Huis te regelen voor journalisten (en andere leden van het publiek) als ze bezitten om te kiezen welke journalisten interviews krijgen", is te lezen in het document waarin het Witte Huis zich verdedigt tegen de door CNN opgestarte procedure. Onder andere CNN bericht over de reactie van het Amerikaanse ministerie van Justitie.

De door Trump aangestelde rechter Timothy J. Kelly heeft voor woensdagnamiddag (plaatselijke tijd) een zitting ingepland. CNN en Acosta vragen Kelly dat zijn toegang tot het Witte Huis onmiddellijk hersteld wordt, omdat zijn rechten geschonden worden elke dag zijn accreditatie geschorst is. Ze willen ook een verklaring dat de beslissing "ongrondwettelijk was, en inging tegen het eerste en het vijfde amendement". Daarmee zouden andere journalisten beschermd worden wiens accreditatie in de toekomst zou worden ingetrokken.

Meest gelezen