Videospeler inladen...

Drie maanden na instorting brug Genua: "Gemor over vertraging heropbouw door bureaucratie"

De inwoners van Genua hebben voor de derde maand op rij de 43 dodelijke slachtoffers van de instorting van de Morandi-brug herdacht. De burgemeester van Genua Marco Bucci maakt zich sterk dat de nieuwe brug van architect Renzo Piano voor het eind van 2019 gebouwd zal zijn en in 2020 in gebruik zal genomen worden. "De bevolking heeft een groot vertrouwen in het lokaal bestuur, maar vreest dat de bureaucratische vertragingsmanoeuvres die planning zal doorkruisen", zegt Willem Van Mullem in "Terzake".

Het is vandaag exact drie maanden geleden dat de centrale verkeersader de Morandi-brug in Genua ingestort is. Er vielen op 14 augustus 43 dodelijke slachtoffers en 260 families hebben hun huis of appartement onder de brug moeten verlaten.

"Die mensen kunnen niet terug naar huis. Dat is onmogelijk. De brug moet worden afgebroken en de huizen onder de brug zullen helemaal naar beneden gehaald worden. Van die 260 families zijn er 80 families die wonen in huizen van de stad Genua. 180 families hebben zelf een oplossing gevonden, maar zij krijgen een tegemoetkoming van de Italiaanse staat. Er is nu een oplossing voor die mensen om ergens te wonen", meldt Willem Van Mullem vanuit Genua.

De burgemeester van Genua Marco Bucci maakt zich sterk dat de heropgebouwde brug in 2020 opnieuw in gebruik zal worden genomen. De Morandi-brug is een van de belangrijkste verkeersaders in Genua en sinds de instorting van de brug heerst er verkeerschaos in de Italiaanse stad.

"Je hoort gemor bij de inwoners van Genua. Dat heeft vooral met de mobiliteit te maken. Mensen die op een klein traject van twee of drie kilometer hebben daar vandaag een uur voor nodig, omdat de belangrijke verkeersas weg is", zegt Van Mullem.

De mensen hebben wel een groot vertrouwen in het lokaal bestuur. "Ze zeggen dat de huidige burgemeester Marco Bucci alles doet wat hij kan, ook naar Italiaanse normen. Maar er is wantrouwen in de regering in Rome. Ze vrezen dat de bureaucratie de heropbouw van de brug zal vertragen. Een concreet voorbeeld. Vandaag wordt er in de Italiaanse Senaat gedebatteerd over een wetsvoorstel voor Genua voor de afbraak en heropbouw van de Morandi-brug. De voorbije twee maanden, een maand na de instorting van de brug, heeft de regering allerlei amendementen in het decreet laten sluipen. Die amendementen hebben niets met Genua te maken, maar ze vertragen de procedure enorm", besluit Van Mullem.

Videospeler inladen...

Meest gelezen