Gerecht valt binnen bij voetbalclub Moeskroen, drie bestuurders opnieuw vrijgelaten

Vanmorgen heeft de politie 7 huiszoekingen uitgevoerd in een onderzoek naar witwassen en onwettige aandeelhouderconstructies bij voetbalclub Moeskroen. Drie bestuurders werden meegenomen naar de huiszoekingen, maar mochten daarna weer beschikken. Ze zullen later verhoord worden. 

Het gerecht viel vanmorgen binnen op 7 verschillende plaatsen in een onderzoek naar voetbalclub Moeskroen. Het viel binnen bij de club zelf,  bij bestuurders van de club, bij de voetbalbond en het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS). Drie bestuurders van Moeskroen werden eerder uit hun bed gelicht en door de speurders meegenomen naar de huiszoekingen. Intussen heeft de onderzoeksrechter beslist om de drie weer vrij te laten. Hij zal hen later verhoren.

Het onderzoek omvat twee luiken. Enerzijds draait het om de eigendom van de club. Die zou via een constructie in handen zijn geweest van een voetbalmakelaar, Pini Zahavi, wat verboden is. Moeskroen zou toen toch een licentie hebben verkregen door valse documenten in te dienen bij het BAS. 

Verschillende clubs hebben die kwestie in het verleden trouwens al eens opgeworpen, KV Mechelen diende ook al een strafklacht in bij het parket, want als Moeskroen géén licentie had gekregen, zouden zij niet gedegradeerd zijn. Ook Westerlo gaat zich burgerlijke partij stellen, laat de ploeg weten. Daarnaast volgen mogelijk ook nog OH Leuven en SK Lommel.

Het onderzoek startte in april van dit jaar. In juni kwam er in het onderzoek ook een klacht met burgerlijke partijstelling van de voetbalclub KV Mechelen. Het parket benadrukt dat het dossier niks te maken heeft met wedstrijdvervalsing en losstaat van het dossier 'zero', het voetbalschandaal rond onder meer makelaar Veljkovic dat ook wel dossier 'Propere Handen' wordt genoemd.

Meest gelezen