Jasper Jacobs

"Iedereen weet blijkbaar dat Moeskroen in handen is van een spelersmakelaar, maar niemand doet iets"

De Standaard-journalist Mark Eeckhaut, een van de leden van de internationale groep journalisten achter de Football Leaks, noemt het onderzoek rond voetbalclub Moeskroen "erg cynisch" in "De wereld vandaag" op Radio 1. 

Er waren al enige tijd geruchten over de aandeelhouderconstructie achter de voetbalclub Moeskroen. Verschillende clubs vermoedden dat spelersmakelaar Pini Zahavi de echte eigenaar was, en dat is al enkele jaren verboden, omwille van het risico op matchfixing. De constructie zou betekenen dat de ploeg onterecht een licentie kreeg om in eerste klasse te spelen. Een doorn in het oog van de vele clubs die een degradatiestrijd verloren met Moeskroen.

Uit de Football Leaks blijkt inderdaad dat Zahavi via een oneigenlijke constructie de échte baas was, zegt één van de onderzoeksjournalisten Mark Eeckhaut. "In 2016 is Zahavi officieel uit Moeskroen gegaan omdat het toen niet meer mocht. Hij heeft toen zijn aandelen overgedragen aan een andere vennootschap, waar onder meer zijn neef wel nog in zat. Maar ook dan was hij nog de sterke man", zegt Eeckhaut.

Zo blijkt uit het onderzoek dat hij onder meer verwikkeld in onderhandelingen om de club te verkopen aan A.S. Monaco. "We hebben mailverkeer gevonden tussen de grote baas van Monaco en Zahavi over de verkoop van Moeskroen. En als klap op de vuurpijl blijkt uit de mails dat de CEO van de Belgische Pro League, Pierre François, wist dat Zahavi de echte baas van Moeskroen was. Hij raadde Monaco aan om met hem contact op te nemen", aldus Eeckhaut.

Er werden geen juridische bewijzen gevonden maar de baas van alle clubs zegt eigenlijk: ik weet het wel

Journalist Mark Eeckhaut

Die kwestie noemt Eeckhaut erg cyinisch. "Noch de licentiecommissie, noch het Belgisch Arbitragehof voor de Sport vonden juridische bewijzen voor de betrokkenheid van Zahavi, maar de baas van alle clubs zegt hier eigenlijk: ik weet het wel", zegt Eeckhaut. "Iedereen weet blijkbaar dat Moeskroen in handen is van een voetbalmakelaar maar niemand doet iets."

Maar wat heeft Pini Zahavi eigenlijk te zoeken in Moeskroen? "Hij stalt er zijn spelers. Hij laat ze spelen tot ze beter worden,  en kan die dan met meerwaarde doorverkopen", zegt Eeckhaut. "Het is een puur commercieel motief."

Wanneer wordt voetbal weer gewoon een spel?

Zal er ooit nog iets veranderen in het voetbal? Kunnen we daar nog op hopen? Eeckhaut verliest alvast de moed niet. "Football Leaks, en ook het andere voetbalschandaal, kunnen aanleiding zijn om iets in beweging te zetten. Soms is er iets nodig om een extra duwtje te geven, zodat de Pro League en de Voetbalbond hun verantwoordelijkheid nemen", zegt Eeckhaut. 

Dit lijkt een jungle waar alles gepermitteerd is. Hopelijk zal het publiek zich gaan verzetten

Journalist Mark Eeckhaut

"Maar misschien moeten we ook naar de politiek kijken", vult hij aan. "We moeten ons afvragen hoe het zover is kunnen komen dat voetbalmakelaars alles bepalen in het voetbal. Dit lijkt een jungle waar alles gepermitteerd is. Op Belgisch maar ook Europees niveau zal er één en ander moeten gebeuren. En er is vooral genoeg druk nodig van de publieke opinie. Mensen krijgen stilaan door wat een enorme belangen daar spelen, wat achter de schermen gebeurt. Misschien zal het publiek zich ook gaan verzetten en duidelijk maken dat het voetbal terug als sport wil. Dat hoop ik".

Meest gelezen