AFP or licensors

Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman neemt ontslag

 

De Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman neemt ontslag uit de regering van de premier Benjamin Netanyahu. Lieberman is het oneens met het staakt-het-vuren in Gaza dat werd afgesloten met terreurgroep Hamas. Volgens Lieberman is het een ‘overgave aan de terreur’.

Lieberman: 'Overgave aan terreur'

Begin deze week werden zeven Palestijnen neergeschoten in Gaza bij een mislukte militaire operatie. Hamas, dat Gaza bestuurt reageerde door zo’n 460 raketten af te vuren naar Israël, waarop het Israëlische leger 160 doelwitten bombardeerde in Gaza. Met behulp van Egypte werd een staakt-het-vuren afgesloten. De uitbarsting van geweld is opmerkelijk omdat het al een tijdje vrij rustig was in het conflict tussen Israël en de Palestijnen.

Impact van Israëlisch bombardement in Gaza
AFP or licensors

Daar is Lieberman het als minister van Defensie dus niet mee eens, waarop hij heeft besloten om ontslag te nemen. Volgens Lieberman geeft Israël toe aan terreurgroep Hamas. Hamas wordt door Israël, maar ook door de VS en Europa als een terreurorganisatie beschouwd.

Afweergeschut boven Israël
AFP or licensors

Lieberman liet meteen ook verstaan dat zijn partij vertrekt uit de regering. Dat is dan weer slecht nieuws voor premier Netanyahu, die maar een erg nipte meerderheid heeft. Lieberman roept meteen ook op tot vervroegde verkiezingen. Hij speelt daarmee in op het grote ongenoegen van Israëli’s in het zuiden van Israël die een hardere aanpak eisen van de Israëlische regering.

Liebermans ontslag komt niet meteen als verrassing. Hij staat bekend als een ‘havik’ die voorstander is van een erg harde aanpak. Ook daarom waren zijn relaties met de Israëlische legertop niet altijd even goed. Het is nog niet duidelijk hoe premier Netanyahu zal reageren, maar die toonde zich in het verleden een meester in het oplossen van politieke crisissen.

Liberman (linksonder) en premier Netanyahu (rechts)

Meest gelezen