Videospeler inladen...

"Mogelijk nemen enkele Britse ministers ontslag en dan wordt het voor May moeilijk als premier"

In Groot-Brittannië wordt met spanning uitgekeken naar de kabinetsraad van de Britse premier Theresa May vanmiddag. Daar moet duidelijk worden of de regering het ontwerpakkoord over de brexit zal goedkeuren. Hoe groot is de kans dat dat gebeurt en wat met de toekomst van May? VRT NWS-journalist Ivan Ollevier duidt vanuit Londen.

De Britse premier Theresa May moet vanmiddag een "go" krijgen van haar kabinet over het ontwerpakkoord van de brexit. 

De kans dat haar ministers nee zeggen, is "vrij klein", zegt VRT-journalist Ivan Ollevier vanuit Londen. "Maar wat wel kan, is dat vanmiddag een hele resem staatssecretarissen en ministers ontslag nemen. Het zal er dus voor May op aankomen om na de vergadering de lege stoelen te tellen. Het ontslag van enkele staatssecretarissen zal haar niet kunnen deren. Dat is vervelend, maar daar is ze wel tegen bestand. Maar het wordt wel uitkijken naar wat enkele belangrijke ministers zullen doen: als die van Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken of Milieu ontslag nemen wordt het voor May heel moeilijk om zelf nog lang in Downing Street te blijven zitten."

Twee bezwaren

De tegenstanders van het ontwerpakkoord hebben twee hele grote bezwaren. "Het eerste is dat Brussel nog voor lange tijd het doen en laten van het Verenigd Koninkrijk zal bepalen, doordat het land onderdeel blijft van de douane-unie. En dat is voor veel brexiteers onaanvaardbaar. Ik heb hier al horen zeggen dat het Verenigd Koninkrijk dan een slavenstaat zou zijn van de Europese Unie. Maar wat hen ook heel erg dwars zit, is dat er geen termijn is afgesproken van wanneer er een einde zal komen aan die douane-unie. Verschillende brexiteers vrezen dat die tijdelijke situatie wel eens permanent zal worden en dat, zo zeggen ze, is niet waar de mensen destijds voor hebben gestemd."

Er wordt dan ook van beide kanten veel druk uitgeoefend op de kabinetsleden aan wie het ontwerpakkoord straks wordt voorgelegd. "De brexiteers hebben het al over een verraad en over het feit dat geen enkel parlementslid zijn reputatie en toekomst aan dit akkoord zal kunnen verbinden."

"Maar aan de andere kant, kan May ook zeggen: "Het is dit of het is chaos". Ze zal ongetwijfeld waarschuwen voor lege winkelrekken na 29 maart, voor een tekort aan medicijnen en voor een economische puinhoop. En vooral, ze zal ook waarschuwen voor een socialist in Downing Street, voor Jeremy Corbyn van de Labour Party. Als May dit niet haalt, kan hij misschien de komende maanden in Downing Street intrekken. En daar is de Conservatieve Partij als de dood voor."

Wat gebeurt er na goedkeuring van het ontwerpakkoord?

Wat zijn de volgende stappen? "Als het ontwerpakkoord straks wordt goedgekeurd, dan komt er later deze maand nog een Europese Top. Daarna gaat het akkoord naar het parlement en dat wordt heel lastig voor May. Daar heeft ze 320 stemmen nodig om het akkoord goedgekeurd te krijgen, maar haar Conservatieve Partij heeft die niet, er zijn vijf stemmen tekort."

"May zou misschien kunnen rekenen op de gedoogsteun van de Noord-Ierse unionisten, maar dat is bijzonder twijfelachtig. In dat geval komen er nog tien stemmen bij en dan heeft ze 325 stemmen. Maar iedereen is het er hier over eens dat ze het benodigde aantal stemmen niet haalt, want tientallen conservatieve parlementsleden hebben nu al gezegd dat ze zullen tegenstemmen. Het worden dus bijzonder spannende dagen én weken."

VIDEO: bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal"

Videospeler inladen...

VIDEO: Onze reporter Ivan Ollevier live vanuit Londen in "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen