Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Hoe moet het nu verder met de brexit? Dit zijn de mogelijke scenario's 

De Britse premier Theresa May heeft haar minsters kunnen overtuigen om zich achter het ontwerpakkoord over de brexit te scharen. Daarmee heeft ze een belangrijke horde genomen, maar er staan haar nog obstakels te wachten. Een overzicht.

Op 29 maart 2019 zal het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaten. Daarover ligt sinds gisteren een ontwerpakkoord op tafel. Na een vergadering van meer dan 5 uur heeft de Britse premier May aangekondigd dat haar kabinet het akkoord "collectief" heeft goedgekeurd, maar daarmee is de kous niet af.

May heeft haar ministers overtuigd, wat nu?

Nu is het aan de overige 27 EU-lidstaten om het ontwerpakkoord hun zegen te geven. Eerst zullen diplomaten en ambtenaren de tekst nalezen. De definitieve goedkeuring gebeurt op een EU-top, mogelijk op 25 november.

De overeenkomst zou best voor Kerstmis gestemd worden om niet in tijdsnood te geraken. Daarna moet het Lagerhuis in het Britse parlement immers ook nog stemmen over het ontwerpakkoord. Dat moet allemaal rond zijn voor 29 maart 2019.

Het is lang niet zeker dat het Lagerhuis het ontwerpakkoord zal goedkeuren. Met haar conservatieve partij heeft May daar geen meerderheid. Ze krijgt gedoogsteun van de DUP, de Noord-Ierse unionisten. Zij hebben al aangekondigd dat ze zich niet in het akkoord kunnen vinden. Bovendien hebben tientallen conservatieve parlementsleden laten weten dat ze het akkoord evenmin zullen goedkeuren, onder wie oud-minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson.

Als het Lagerhuis het ontwerpakkoord wegstemt, zijn de onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie terug bij af en moeten de onderhandelaars hun huiswerk opnieuw maken. Het lijkt uitgesloten dat dit hen voor 29 maart 2019 zal lukken.

Allerlei scenario's zijn dan mogelijk: het Verenigd Koninkrijk verlaat de Europese Unie zonder akkoord, het land houdt nieuwe verkiezingen of het organiseert een nieuw brexitreferendum.

Wat als May het Lagerhuis wel kan overtuigen?

Slaagt May in het onmogelijke en vindt ze voldoende steun in het Lagerhuis voor het ontwerpakkoord? Dan is het vervolgens de beurt aan het Europees Parlement om het akkoord goed te keuren. Dat gebeurt wellicht in februari of in maart 2019. 

Dàn pas is een definitief akkoord over de brexit rond en is een onderhandelde en ordelijke uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie een feit.

Na 29 maart 2019 zou dan een overgangsperiode volgen die loopt tot 31 december 2020. Tijdens die periode is het Verenigd Koninkrijk geen lid meer van de Europese Unie en zit het niet meer in het Europees Parlement of in de ministerraden, maar het moet zich nog wel aan alle regels houden. Zo kunnen de bedrijven zich beter voorbereiden op de toekomst. 

VIDEO: Onze reporter Ivan Ollevier geeft meer uitleg vanuit Londen

Videospeler inladen...

Meest gelezen