Kapper van koningin Mathilde is officieel hofleverancier

De nieuwe lijst van 'gebrevetteerde' hofleveranciers is bekend. De lijst bevat 119 namen. Er zijn 4 nieuwkomers. De bekendste naam is die van de champagne en wijngroep Vranken-Pommery. Andere nieuwkomer is de kapper van koningin Mathilde.

De lijst van hofleveranciers telt 119 namen, met vier nieuwkomers. Het zijn allemaal bedrijven die al langer leveren aan het Belgische hof en nu een brevet hebben gekregen. De bekendste naam is wellicht die van de champagne en wijngroep Vranken-Pommery. Ook D&R Cambre, de kapper van koningin Mathilde, mag zich voortaan officieel hofleverancier noemen. Er is ook nog een erkenning voor een Brusselse juwelier en een fabrikant van glas en porselein. Drie leveranciers verliezen hun brevet, onder meer Canon. 

Het brevet van hofleveranciers is een felbegeerd kwaliteitslabel. Het geeft een commerciële meerwaarde, zeker naar het buitenland toe. Het brevet geeft de titularis echter geen recht op een monopolie, noch op de continuïteit van de leveringen. Met andere woorden, de koning hoeft niet per se bij een hofleverancier aankopen te doen. Het staat hem vrij elders te shoppen.

Hoe word ik hofleverancier?

Hofleverancier wordt een bedrijf of zaak niet zomaar, er zijn meerdere voorwaarden aan verbonden.

  • Minstens vijf jaar producten of diensten leveren aan het Belgische hof.
  • Een maatschappelijke zetel hebben in België.
  • Ingeschreven zijn in het Belgische handelsregister.
  • Aan eerlijke prijzen verkopen.
  • Een schriftelijke aanvraag indienen en de goedkeuring krijgen van de huidige koning.

De koning verleent de titel van "gebrevetteerd hofleverancier van België" uiteindelijk na onderzoek door en op advies van “de Intendant van de Civiele Lijst van de Koning”.

Er wordt geen rechtvaardiging gegeven bij de beslissing tot het al dan niet toekennen van het brevet. Het wordt toegekend voor vijf jaar. De koning kan vervolgens beslissen die periode te verlengen. De koning en de koningin ontvangen de nieuwe titularissen op 22 november 2018 in het Koninklijk Paleis te Brussel.

Meest gelezen