Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Herbeleef onze liveblog: kabinet-May keurt na uren vergaderen ontwerpakkoord brexit goed

Na een vergadering van meer dan 5 uur heeft de Britse premier Theresa May haar ministers overtuigd om zich achter het ontwerpakkoord over de brexit te scharen. Herbeleef de drukke dag voor de Britse premier hier.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Britse regering keurt ontwerpakkoord over brexit goed

Het kabinet van Theresa May heeft zich achter het ontwerpakkoord over de brexit geschaard. Dat heeft de Britse premier even voor 20.30 uur onze tijd verklaard tijdens een korte toespraak voor haar ambstwoning in Downing Street 10.

"Ik geloof sterk dat dit ontwerpakkoord het beste is dat we konden onderhandelen", zei May. "Dit is een beslissende stap die ons in staat stelt vooruit te gaan. Dit akkoord is in het belang van dit land en respecteert de uitslag van het brexitreferendum."

Videospeler inladen...

Ierse premier: "Bevredigend resultaat voor Ierse prioriteiten"

De Ierse premier Leo Varadkar heeft tevreden gereageerd op de goedkeuring van het ontwerpakkoord door de Britse regering. "De premier Theresa May heeft een bevredigend resultaat bereikt voor alle belangrijke Ierse prioriteiten." Varadkar is ook blij met de toezegging van het VK om een landbrug te behouden voor handel naar EU-markten.

Premier Michel: "Belangrijke stap, maar we zijn er nog niet"

Premier Charles Michel noemt het voorlopige brexitakkoord een "belangrijke stap vooruit", maar "we zijn er nog niet". Dat zegt hij op twitter. "We zullen de teksten nu zorgvuldig analyseren om te controleren of ze compatibel zijn met onze Europese waarden."

Michel roept op om de teksten zorgvoldig te analyseren. De premier noemt het "vitaal" dat het Verenigd Koninkrijk en Europa "stabiele partners" blijven.

Commissievoorzitter Juncker raadt EU-leiders aan volgende stap te zetten

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker raadt de Europese staatshoofden en regeringsleiders aan om formeel vast te stellen dat bij de brexitonderhandelingen "beslissende vooruitgang" is geboekt. Dat moet de onderhandelaars in staat stellen hun werk af te ronden en de EU en het Verenigd Koninkrijk de mogelijkheid bieden het akkoord goed te keuren.

Nu de Britse regering zich achter het ontwerpakkoord heeft geschaard, wordt de hele institutionele machinerie in werking gezet. Terwijl de onderhandelaars verder de hand leggen aan een gemeenschappelijke politieke verklaring over de toekomstige Brits-Europese relaties, vraagt Juncker de 27 overige lidstaten van de EU om te werken aan de goedkeuring van het brexitakkoord. Het is nu aan Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk om een extra Europese top over de brexit bijeen te roepen.

Hoe moet het nu verder met het ontwerpakkoord over de brexit?

Theresa May heeft de eerste horde genomen: ze heeft haar ministers achter het ontwerpakkoord over de brexit geschaard. Hoe moet het nu verder?

Het is nu aan de overige 27 lidstaten van de Europese Unie om het ontwerpakkoord goed te keuren. Eerst zullen diplomaten de tekst nalezen, op een Europese top zullen de staatshoofden en regeringsleiders daarna hun fiat geven. Die top vindt mogelijk op 25 november plaats.

Vervolgens ligt de bal opnieuw in het kamp van het Verenigd Koninkrijk, meer bepaald in dat van het Lagerhuis in het Britse parlement. Ook dat moet het ontwerpakkoord goedkeuren, maar het is twijfelachtig dat het dat ook zal doen.

Met haar eigen conservatieve partij heeft May geen meerderheid in het Lagerhuis. Ze moet rekenen op de gedoogsteun van de Noord-Ierse unionisten en zij hebben al laten weten dat ze het ontwerpakkoord niet zullen goedkeuren. Bovendien hebben tal van conservatieve parlementsleden aangekondigd dat ze evenmin voor het akkoord zullen stemmen.

Als het Lagerhuis het ontwerpakkoord wegstemt, dan zijn de hele brexitonderhandelingen terug bij af en moeten het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie hun huiswerk opnieuw maken. Het lijkt uitgesloten dat dit zal lukken voor 29 maart 2019, de datum waarop het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat.

Europese Commissie geeft integrale tekst ontwerpakkoord vrij

Meest gelezen