Videospeler inladen...

Stijgt de energiefactuur nu Doel 1 en 2 langer stilliggen? "Dit wordt doorgerekend aan de klant"

De consument zal mee moeten betalen nu kerncentrales Doel 1 en Doel 2 (hoogstwaarschijnlijk) langer dan verwacht worden hersteld. Dat zegt energiespecialist van VRT NWS Luc Pauwels. Hoeveel de prijs oploopt, verschilt per type contract. 

Een nieuw hoofdstuk in het debat over de Belgische kerncentrales. Gisteren bleek dat kerncentrale Doel 1 pas eind januari terug zal kunnen starten, omdat het lek in het koelsysteem niet tijdig kan worden hersteld. Maar er is meer aan de hand. Ook Doel 2 zal hoogstwaarschijnlijk eind december niet kunnen starten. Het "tweelingsbroertje" van Doel 1 lijdt waarschijnlijk aan dezelfde kwalen als Doel 1. Dat vernam VRT NWS uit goede bron. 

Wat betekent dat voor de portemonnee van de consument? Zal u meer moeten betalen op uw energiefactuur? Het antwoord is eenduidig: ja. "Voor een variabel contract zitten we nu drie maanden lang vast aan een prijs die 22 euro hoger is", zegt energiespecialist van VRT NWS Luc Pauwels. 

"Mensen met een vast contract dat op het slechtste moment werd afgesloten, in oktober, betalen het komende jaar zeker 90 euro extra", aldus Pauwels. "Maar ook voor mensen met een contract dat nu nog loopt en die dus zouden ontsnappen aan de dure prijzen, krijgen dat nog doorgerekend. De enorme kosten van nu zal men ook in de toekomst naar de klanten verrekenen."

Meest gelezen