Videospeler inladen...

"Al jaren te weinig investeringen in Belgische kerncentrales", Marghem boos op Engie Electrabel

Minister van energie Marie Christine Marghem (MR) begint haar geduld te verliezen met energieproducent Engie Electrabel. Marghem reageerde vanmorgen op het nieuws dat kernreactor Doel 1 ook nog de hele maand januari buiten dienst zal zijn. 

Gisteravond raakte bekend dat de heropstart van kernreactor Doel 1 uitgesteld is naar eind januari. Federaal Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR)  riep daarom deze ochtend een taskforce van de energiesector samen.

"De veiligheid van de nucleaire installaties is voor de regering van prioritair belang" reageert Marghem. Maar de minister begint haar geduld te verliezen met het Franse Engie Electrabel. Ze vindt dat het bedrijf al jaren te weinig investeert in de Belgische kerncentrales en ze vraagt ze af of het moederbedrijf België misschien onvoldoende belangrijk vindt?

Gaat het licht uit?

Engie Electrabel liet gisteravond weten dat de heropstart van de kernreactor is uitgesteld naar eind januari. "De afgelopen dagen is vastgesteld dat er een bijkomende herstelling nodig is wat meer tijd in beslag zal nemen" vertelt Hellen Smeets, woordvoerder bij Engie Electrabel. 

De afgelopen dagen is vastgesteld dat er een bijkomende hersteling nodig is wat meer tijd in beslag zal nemen. 

Hellen Smeets, woordvoerder Engie Electrabel

Dat Doel 1 langer gaat uitliggen dan voorzien is slecht nieuws. Het afgelopen jaar viel de ene na de andere reactor uit, tot er uiteindelijk nog 2 van de 7 overblijven.  En dat is een probleem want meer dan 50% van onze stroom halen we uit onze 7 kernreactoren. Bovendien is het bijna winter, de periode wanneer we het meeste stroom nodig hebben.

Maar EngieElectrabel zegt alles te doen om een black-out deze winter te voorkomen. "Ik heb natuurlijk geen glazen bol maar we doen ons uiterste best om zoveel mogelijk capaciteit vrij te maken" reageert Smeets. "Op die manier proberen we om een mogelijk elektriciteitstekort te voorkomen."

Minister Marghem zegt ook dat er voorlopig geen probleem is met onze elektriciteitsbevoorrading maar ze geeft wel toe dat die vanaf januari, als het echt winter wordt, wél in het gedrang kan komen. 

Herbekijk hieronder de reportage met de reactie van minister Marghem uit "Het Journaal" (lees verder onder de beelden):

Videospeler inladen...

Wat is het probleem met Doel 1?

Op 23 april van dit jaar ontstond een lek in één van de koelsystemen van kernreactor Doel 1. Een piepklein lek, op het kleinste koelcircuit, maar wel op een bijzonder vervelende plaats: in het nucleaire gedeelte vlakbij de kernreactor. Het lek zat in een buis die rechtstreeks uit de kernreactor komt, waar een enorme hitte en zware radioactiviteit heerst. Engie Electrabel legde de reactor onmiddellijk stil.

De herstelling is geen simpele klus: het lek zit op een plaats die gewoon te gevaarlijk is voor de mens. De radioactieve straling is er gewoon te hoog. Niemand kan er dus bij. Gespecialiseerde robots moesten de lekkende leiding verwijderen en een nieuwe plaatsen. Dat neemt allemaal een pak tijd in beslag, veel langer dan voorzien.

Meest gelezen