Videospeler inladen...

Nieuwe minister van Defensie schouwt de troepen: "Meer investeren om te voldoen aan onze NAVO-verplichtingen"

Stafchef Marc Compernol ontvangt de nieuwe minister van Defensie Sander Loones op het hoofdkwartier in Evere. De minister, die eergisteren nog de eed aflegde, houdt er zijn eerste troepenschouwing. 

In het militaire hoofdkwartier  wacht de nieuwe minister meteen een eerste struikelblok: er is onrust bij het personeel, ondermeer over de latere pensionering. Morgen zijn er acties. Loones zegt dat hij wil praten met de vakbonden: "Dat wordt een discussie van de volgende weken en maanden. De uitnodigingen om samen te zitten, zijn al verstuurd."

Een tweede heet hangijzer wordt de verwachting van de NAVO: eind dit jaar moet ons land concrete plannen voorleggen om de defensieuitgaven tegen 2024 op te trekken tot 2 procent van het BNP. Zoals het er nu voorstaat, halen we 1,3 procent tegen 2030. "Er zal een bijkomende investering moeten gebeuren voor Defensie in de volgende regering", zegt Loones hierover.

Over het oprichten van een Europees leger, zoals Merkel en Macron willen, is hij voorzichtiger: "We moeten van onderuit bouwen aan een samenwerking. Maar naïef dromen over een Europees leger morgen, dat zou op de realiteit botsen."

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen