Videospeler inladen...

"Ook heropstart kernreactor Doel 2 in december is onwaarschijnlijk"

Ook de heropstart van kernreactor Doel 2 voor het einde van het jaar is onwaarschijnlijk. Dat heeft VRT NWS uit goede bron vernomen. Gisteren kondigde Engie Electrabel aan dat Doel 1 ook pas eind januari opnieuw in gebruik kan genomen worden.

Kernreactor Doel 2 zal hoogst waarschijnlijk eind december niet kunnen worden heropgestart. Dat is VRT NWS te weten gekomen bij een goede bron en wordt bevestigd door Willy De Roovere, ex-directeur van de nucleaire waakhond FANC. "De herstelling van de kernreactor duurt drie weken als alles goed gaat" reageert De Roovere. "Maar daarna moet alles nog eens getest worden. Je hebt zeker 2 maanden nodig. Als het niet meer is."

Gisteren kondigde Engie Electrabel aan dat kernreactor Doel 1 pas eind januari zal heropstarten. Federaal minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) reageerde daarop dat het Franse bedrijf al jaren te weinig investeert in België.

Wat is het probleem?

De kernreactoren Doel 1 en 2 vormen samen een dubbelcentrale: de twee kernreactoren zijn bijna tweelingbroertjes: van dezelfde generatie en op een paar maanden na even oud. Als één van de tweelingen een technisch defect heeft, is het dus best mogelijk dat hetzelfde technische defect ook bij de andere opduikt.

Bij Doel 1 werd eind april een lek vastgesteld. Bij de controle bleek dat de leiding in Doel 2 ook aangetast was. Een lek was er nog niet, maar Engie Electrabel besloot de leiding in Doel 2 te vervangen.  

Oorspronkelijk zouden de kernreactoren heropgestart worden in oktober. Dat werd later uitgesteld naar december. Maar ook die timing zou niet gehaald worden. Want nucleaire waakhond Fanc stelt één belangrijke voorwaarde voor een heropstart: geen van beide reactoren mag opnieuw opstarten zolang niet duidelijk is hoe het lek in Doel 1 precies is ontstaan. Zelfs al zijn ze dus helemaal hersteld en klaar voor gebruik.

Probleem: het onderzoek naar de oorzaak van het lek is na 7 maanden nog altijd niet afgerond. Niemand weet op dit moment precies hoe het lek is ontstaan. Daarom kunnen de kernreactoren dus niet heropgestart worden.

Hebben we genoeg elektriciteit?

Dat Doel 1 en 2 langer gaan uitliggen dan voorzien is slecht nieuws. Het afgelopen jaar viel de ene na de andere reactor uit, tot er uiteindelijk nog 2 van de 7 overblijven.  En dat is een probleem want meer dan 50% van onze stroom halen we uit onze 7 kernreactoren. Bovendien is het bijna winter, de periode wanneer we het meeste stroom nodig hebben.

Engie Electrabel zegt dat ze alles te doen om een black-out deze winter te voorkomen. "Ik heb natuurlijk geen glazen bol maar we doen ons uiterste best om zoveel mogelijk capaciteit vrij te maken" reageert Hellen Smeets, woordvoerster Engie Electrabel. "Op die manier proberen we om een mogelijk elektriciteitstekort te voorkomen."

VIDEO: bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen