Videospeler inladen...

Het beste uit "Over eten": Over te kromme komkommers, pralines voor de zwijnen en de zoete zonde van zanger Christoff

Voedselverspilling: het gebeurt in zowat elke fase van de voedselketen. In de landbouw, in de industrie en ook en vooral in onze eigen keuken. In de derde aflevering van "Over eten" houden Kobe Ilsen en Danira Boukhriss Terkessidis onze spilzucht tegen het licht. We ontdekken ook verrassende ingrediënten in dierenvoeding en schlagerzanger Christoff onthult zijn innige band met de warme bakker.

Wie van u heeft nog nooit voedsel weggegooid? Weinigen zullen hun vinger opsteken. Wereldwijd wordt dan ook een derde van het voedsel niet opgegeten. Van het begin tot het einde van de voedselketen stapelen de "restjes" zich op. Waar precies die verspilling gebeurt, onderzocht "Over eten" aan de hand van... bloemkolen.

Voedselverspilling bij de boer

Beginnen doen we op het veld. Want jawel, daar al blijven heel wat bloemkolen achter. Bloemkoolteler Evelien Vanlerberghe bijvoorbeeld, ziet zowat 15 tot 20 procent van haar bloemkolen verloren gaan op het veld zelf, goed voor een verlies van 1.240 euro per hectare.

Videospeler inladen...

Niet alleen bloemkolen blijven op het veld liggen, ook veel andere groenten halen de winkels niet en dat heeft alles te maken met Europese kwaliteitseisen, legt Bart Van Droogenbroeck van het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) uit. In elkaar vergroeide wortelen of te kromme komkommers? Taboe.

Videospeler inladen...

Voedselverspilling bij de industrie

Ook in de voedingsindustrie gaat er het een en ander verloren. Zoals in deze fabriek van Greenyard Frozen, wereldwijd marktleider in diepvrieseten, die een bezoekje kreeg van een goed ingeduffelde Danira...

Videospeler inladen...

Er waren eens 100 bloemkolen...

Om een duidelijker beeld te krijgen van het verlies op het veld en in de industrie: er waren eens 100 bloemkolen....

Videospeler inladen...

En toen waren er nog...

Videospeler inladen...

Voedselverspilling bij de consument

Naast de boer en de industrie zijn ook u en ik in het verspillingsbedje ziek. Want zowel in de winkel - u kiest er toch ook de mooiste vruchten en groenten uit - als thuis blijft er eten liggen. Zo gooit een gemiddeld gezin van 5 personen per week maar liefst 3,2 kilo voedsel weg.

Ter illustratie: "Over eten" liet twee gezinnen een week lang het eten dat ze normaal zouden weggooien, bewaren.

Videospeler inladen...

Muizenstapjes in de goede richting

Toch gaat niet al het verloren gewaand voedsel ook echt verloren. Bloemkoolgruis wordt rijst, preioverschotten worden in worsten gedraaid en oud brood belandt in uw glas in de vorm van bier. De voedingsindustrie probeert de verliezen zoveel mogelijk te beperken.

Ook restaurants proberen minder voedsel te verspillen: apps zoals "Too Good To Go" werken samen met restaurants die hun overschotten aanbieden aan een lagere prijs.  Maar ook thuis kunt u voedselresten omtoveren tot een origineel gerecht. Overrijpe bananen, bijvoorbeeld, draait u toch gewoon in de soep!

Videospeler inladen...

Zelf ook eens proberen? Het recept vindt u op de Facebookpagina van "Over eten".

De weg van dierenvoeding

Restjes en overschotten belanden overigens niet alleen in ons eten. Ook dierenvoeding herbergt soms de vreemdste ingrediënten. De weg terug van dierenvoeding tot...

Videospeler inladen...

Christoff: "Voor een ontbijt rijd ik zelfs 20 km verder"

Ook in deze aflevering neemt "Over eten" het eetgedrag van een bekende Vlaming onder de loep. Danira ontdekt dat schlagerzanger Christoff een innige band heeft met de warme bakker. Ontbijten is een feest voor hem!

Videospeler inladen...

Christoffs ontbijt is gevarieerd, maar brood is er altijd bij. En ook een zoete koffiekoek - of twee - is moeilijk te weerstaan. Toch maar mee opletten, zegt diëtiste De Munter.  Een ontbijt mag ongeveer 300 à 400 kilocalorieën zijn, maar met één koffiekoek zit je daar soms al ruimschoots boven.

Christoff geeft er op sommige dagen ook graag een lap op. Lekker en veel eten, daar kan hij van genieten. Maar de volgende dag, op een drukke werkdag bijvoorbeeld, compenseert hij zijn cheat day dan met een dag waarop hij er meer de rem op zet. Diëtiste De Munter zou het toch liever anders zien:

Videospeler inladen...

Schimmel op voedsel kan je gewoon wegsnijden: mythe of waarheid?

Een beschimmelde boterham treffen we allemaal wel eens aan. Of schimmel op kaas, yoghurt of bessen. Soms is de schimmel zo beperkt dat we ze gemakkelijk kunnen wegsnijden en de rest van het brood of de kaas nog kunnen opeten. Maar is dat wel gezond? Kan je schimmel op voedsel gewoon wegsnijden en de rest opeten? Het antwoord:

Videospeler inladen...

Bekijk de volledige uitzending:

Videospeler inladen...

Meest gelezen