Videospeler inladen...

Kinderverzorgster riskeert voorwaardelijke gevangenisstraf: "Wonder dat het niet dramatisch afgelopen is" 

Een kinderverzorgster riskeert een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar voor de mishandeling van 14 kindjes in twee crèches in Antwerpen. De feiten kwamen vorig jaar aan het licht nadat er camerabeelden opgedoken waren die toonden hoe de verzorgster een baby hardhandig aanpakte. "Het is een wonder dat het niet dramatisch afgelopen is", klonk het bij het Openbaar Ministerie op de zitting.

De zaak ging vorig jaar aan het rollen nadat de moeder van een baby een verdachte blauwe plek opgemerkt had en aan de alarmbel trok. Op camerabeelden van de crèche was te zien hoe een 22-jarige kinderverzorgster een baby hardhandig aanpakte, waarna de uitbaatster naar het gerecht stapte. Er waren aanwijzingen dat er meerdere slachtoffertjes waren en uiteindelijk staat de kinderverzorgster terecht voor de mishandeling van 14 kindjes. 

Kind en Gezin liet ook een inspectie uitvoeren in de twee crèches. In het verleden waren daar al verschillende problemen geweest op het vlak van personeelsbeleid, voeding en hygiëne. De uitbaatster kreeg even de tijd om een plan op te stellen om de opvang van de kinderen te verbeteren, maar Kind en Gezin raakte niet overtuigd. De twee crèches moesten in juli vorig jaar dan ook definitief de deuren sluiten. 

Vader slachtoffer: "Het waren geen tikken, het waren meppen"

Op het proces vandaag tegen de kinderverzorgster waren heel wat ouders aanwezig. Ze wilden allemaal een antwoord op de waarom-vraag. Zo vertelde een moeder, wiens kind verschillende blauwe plekken opliep: "Ik hoop dat zoiets nooit meer kan gebeuren. Mijn dochtertje zal dit waarschijnlijk vergeten, maar ik niet." Een andere vader richtte zich rechtstreeks naar de beklaagde: "Ik begrijp niet hoe je dit kon doen. Niet één keer, maar twee, drie, vier, vijf. Het waren geen tikken, het waren meppen."

Mijn dochtertje zal dit waarschijnlijk vergeten, maar ik niet

Moeder van één van de kinderen

Advocaat Walter Damen, die ook een burgerlijke partij verdedigt, sprak van een dossier dat naar het hart gaat. "Als ouder breng je je kind altijd met een beetje pijn in het hart naar de crèche. Maar je hoopt dat ze goed opgevangen worden. Het enige dat je dan kan overkomen, is vernemen dat je kind geslagen wordt, als een object behandeld wordt. Dat is heel hard binnengekomen bij de ouders, zij kampen met een enorm schuldgevoel."

Het is een wonder dat het niet dramatisch afgelopen is, dat de kindjes geen blijvende hersenletsels of het shaken baby-syndroom opgelopen hebben

Parket

Het parket benadrukt dat het een geluk is dat het niet érger afgelopen is. "Ze heeft haar frustraties uitgewerkt op baby's en peuters. Het is een wonder dat het niet dramatisch afgelopen is, dat de kindjes geen blijvende hersenletsels of het shaken baby-syndroom opgelopen hebben." Het parket vermoedt ook dat er nog méér slachtoffertjes waren. "Ze heeft van september 2016 tot mei 2017 in de crèche gewerkt. Er waren maar van tien dagen beelden bewaard. Op negen ervan kregen de kindjes klappen. op één niet, maar toen ging ze buiten een sigaret roken en liet ze hen een kwartier alleen."

De procureur haalde wel aan dat de werkomstandigheden waarin de kinderverzorgster moest werken "de wenkbrauwen deden fronsen". "Maar dat is geen excuus. Niemand betwist dat het om zware feiten gaat, en hopelijk kan deze pagina omgedraaid worden met het vonnis." Het parket eist een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar. De kinderverzorgster hoeft voor hen dus niet naar de cel als ze zich aan enkele voorwaarden houdt. Zo mag ze nooit meer met kinderen werken en moet ze een cursus agressiebeheersing volgen.

Advocaat kinderverzorgster: "Ik wil de feiten niet minimaliseren, maar crèche was niet geschikt om kinderen op te vangen"

Ook Tim Smet, advocaat van de kinderverzorgster, haalde de werkomstandigheden aan. "Deze feiten hadden nooit mogen gebeuren, ik wil ze niet minimaliseren, maar het was een crèche die niet geschikt was om kinderen op te vangen", haalde hij zwaar uit naar de uitbaters. Hij vindt het allesbehalve kunnen dat de uitbaters zich burgerlijke partij gesteld hebben. "De verantwoordelijken nemen graag veel kindjes aan, want dat brengt veel op. Ze sparen noodzakelijke kosten uit en trekken goedkope werkkrachten aan. Ze hebben een situatie gecreëerd waarin het voor de verzorgers ongelooflijk moeilijk was om het hoofd te bieden aan de situatie. En dan is het niet evident om 9, 10, 11 kindjes op te vangen." Hij verzet zich dan ook hevig tegen de schadevergoeding die de uitbaters zelf vragen - iets waar ook de advocaten van de ouders het moeilijk mee hebben.

Daarnaast haalde hij ook haar persoonlijke problemen aan. "Ze had geen gemakkelijke thuissituatie, en uit het psychisch verslag blijkt dat ze zich niet emotioneel kan inleven, weinig empathie toont. Als er een leidraad zou zijn voor de perfecte kinderverzorgster, zou zo iemand als eerste afvallen."

Als er een leidraad zou zijn voor de perfecte kinderverzorgster, zou zo iemand als eerste afvallen

Tim Smet - advocaat kinderverzorgster

De kinderverzorgster richtte zich ook nog tot de ouders om zich uitdrukkelijk te verontschuldigen. Ze vroeg ook expliciet om haar een straf te geven. 

De rechter zei ook expliciet tegen haar dat ze niet alleen de kinderen pijn gedaan had, maar ook de ouders. "Zij zitten allemaal met een schuldgevoel over iets waar een ouder normaal geen schuldgevoel over mag hebben, namelijk hun kinderen toevertrouwen aan de creche."

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen