Provincie reageert op "beeldjesstorm": "We rekenen op respect van mensen die beeldjes komen halen"

Er is een stormloop aan de gang op de beeldjes van "Coming World Remember Me", het kunstproject met 600.000 beeldjes in de Palingbeek in Ieper om de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog te herdenken. Omdat tientallen mensen vandaag al schaamteloos zakken vol beeldjes zijn gaan halen, is het provinciebestuur vanmiddag al gestart met uitdelen. Dat is een dag vroeger dan was voorzien.

“We waren van plan om de beeldjes te verdelen vanaf donderdag 15 november, maar de bezoekersstroom is eerder op gang gekomen", zegt Myriam Vanlerberghe, gedeputeerde van de provincie West-Vlaanderen. "De professionele begeleiding en het toezicht dat we vanaf morgen hadden voorzien hebben we daarom vroeger opgestart, deze middag al."

Respect

“We rekenen wel op respect en gezond verstand van de mensen die beeldjes komen halen. Ze mogen bijvoorbeeld wel op vraag van familie of vrienden ook een beeldje voor hen meenemen, maar schaamteloos de autokoffer vullen kan niet! Dat is nooit de bedoeling geweest. En als er mensen zijn die in naam van een organisatie toch een grotere hoeveelheid beeldjes willen, kunnen ze mailen naar cwrm@west-vlaanderen.be."

Meer dan genoeg

“We vinden het jammer dat er al op een soms onrespectvolle manier grote hoeveelheden beeldjes werden meegenomen", gaat gedeputeerde Vanlerberghe verder. "Het zijn beeldjes die door vele handen werden gemaakt en we wilden ze dan ook graag laten terugkeren naar de gemeenschap, als persoonlijk aandenken. Er zijn er 600.000, meer dan genoeg voor iedereen die interesse heeft. De mensen mogen ook gerust de tijd nemen: nog tot 20 december kunnen ze op een respectvolle en serene manier beeldjes komen ophalen.”

 

Meest gelezen