Stijn Meuris stopt met schoolvoorstellingen na incident: "Tegen framing op social media kan ik niet op"

Performer en muzikant Stijn Meuris heeft zijn boekingskantoor laten weten dat hij geen voorstellingen meer wil doen voor scholen. Dat deed hij na een incident met een middelbare scholier gisteren in Diepenbeek. Meuris zegt dat hij niet opgewassen is tegen de manier waarop dingen escaleren op social media.

Stijn Meuris trekt al enkele jaren rond met de voorstelling "Limburg 1914-1918", over de Eerste Wereldoorlog. Die heeft hij al een honderdtal keren gespeeld, vooral voor scholen. En daarvoor was er de voorstelling "Stijn en de Sterren" over het heelal, die ook populair was bij scholen. Maar nu geeft Meuris er de brui aan. "Ik kan bijna niet anders," zegt hij aan Radio 2 Limburg. "Het is een heel moeilijk publiek. En de gevolgen van zo'n incident op social media, daar kan ik niet meer tegenop."

Het incident zelf was volgens Meuris "klein maar fel". Het begon toen een tiener met z'n smartphone zat te prutsen tijdens de voorstelling, terwijl vooraf duidelijk gezegd was dat dat niet kon. "Ik heb die jongen, eerst vriendelijk en met humor toegesproken, maar dat escaleerde vrij snel. En ja, ik heb zijn telefoon afgenomen en hem de zaal uitgezet. Maar wat mij vooral overweldigde: de emotionele reacties van de rest van de groep en de gevolgen daarna op social media. Daar word ik echt geframed als een halve zot."

De voorstelling werd uiteindelijk stilgelegd. Daarna is er nog een gesprek geweest met de schooldirectie. Meuris en de jongen hebben ook excuses uitgewisseld. "Ik heb te heftig gereageerd, en ik had zeker niet die smartphone moeten afnemen."

Ik word op social media geframed als een halve zot. Als volwassen mens en als performer kan ik daar niet meer tegenop.

Stijn Meuris

Vanmorgen liet Stijn Meuris dan aan zijn boekingskantoor Koortzz weten dat hij niet meer wil optreden voor schoolgroepen. "Jammer, want we hadden een heel fijn project met meestal goede reacties. Maar deze dingen halen me onderuit en nu kom ik erachter als volwassen mens en als performer dat ik hier niet meer tegenop kan."

"Ik hoor het ook van andere artiesten, die bijvoorbeeld schooltheater doen. Die zeggen me ook hoe voorzichtig je moet zijn, hoe je op je hoede moet zijn met alles wat je zegt en hoe je vaak alleen staat in een frontlijn voor tieners. Ik heb hier echt geen zin meer in."

Incident gesloten

De tournee van "Limburg 1914-1918" werd mee georganiseerd door de provincie Limburg. In een persbericht zegt het provinciebestuur dat wat hen betreft het incident gesloten is. "We betreuren dit voorval. Na de voorstelling heeft Stijn Meuris zich verontschuldigd bij de leerlingen via de directie van de school en het schoolbestuur. Vanochtend had hij hierover een uitvoerig gesprek met gedeputeerde van onderwijs Jean-Paul Peuskens, waarin hij tevens zijn verontschuldigingen aanbood. Hiermee is voor ons het incident gesloten."

Herbeluister hier het gesprek in "De wereld vandaag"

VIDEO: Stijn Meuris deed zijn verhaal in "Van Gils & Gasten". Bekijk het volledige gesprek hieronder.

Videospeler inladen...

Meest gelezen