Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Terugblik: zo verging het IS-"kalifaat"

Sinds de val van Mosul is het IS-territorium verschrompeld tot een fractie van wat het in 2015 was. Waar de terreurbeweging toen opdook, laat ze nu bergen puin achter, en veel menselijk wrakhout. In deze longread blikt de Vranckx-redactie terug op een bewogen anderhalf jaar.

6 juni 2017: de slag om Raqqa, de Syrische "hoofdstad" van IS, wordt ingezet. Ook dat gevecht wordt een uitputtingsstrijd die de stad in puin achterlaat, net zoals eerder al het geval was geweest met Mosul.

Waar IS verdreven is, vertellen vluchtelingen horrorverhalen en worden massagraven blootgelegd. Nu, anderhalf jaar na het begin van de slag om Raqqa, kennen we nog steeds de exacte omvang niet van het menselijke lijden dat IS heeft veroorzaakt. Evenmin is duidelijk of het einde nu in zicht is. Het zogenaamde kalifaat ligt dan wel in puin, maar geldt dat ook voor de ideologie van IS?

Meest gelezen