Videospeler inladen...

Britse regering schaart zich achter brexit-akkoord: "May kon zich nog maar eens uit heel netelige situatie bevrijden"

De manier waarop de Britse premier Theresa May het ontwerpakkoord over de brexit heeft laten goedkeuren door haar regering is "een krachttoer". Dat zegt VRT NWS-journalist Ivan Ollevier vanuit Londen. "Ze is er nog maar eens in geslaagd om zich uit een heel netelige situatie te bevrijden. Al moet ze nog een grote horde nemen."

De Britse premier Theresa May heeft een goede beurt gemaakt als onderhandelaarster en als overlevingskunstenares. De goedkeuring van het ontwerpakkoord over de brexit door haar regering wordt gezien als een eerste overwinning voor May.

"Theresa May is er nog maar eens in geslaagd om zich uit een heel netelige situatie te bevrijden", analyseert Ivan Ollevier. "Er was vandaag zelfs even sprake van ontslagen uit de regering. Ministers zouden opstappen, maar daar is op dit moment geen sprake meer van. Toch is het uitkijken naar wat er nu gaat gebeuren. Een groep harde brexiteers zou van plan zijn om binnen de Conservatieve Partij een stemming af te dwingen over haar positie van leider van de Conservatieve Partij en dus als premier van het Verenigd Koninkrijk."

Het blijft wel de vraag of die harde brexiteers er morgen in zullen slagen om voldoende stemmen bijeen te harken om het tot een vertrouwensstemming te laten komen.

Nu moet May met het ontwerpakkoord naar het Britse parlement. "May moet nog een grote horde nemen. Dat is het debat en de stemming over het ontwerpakkoord in het Britse parlement. Die stemming zou plaatshebben ergens begin december.

Zoals het er nu naar uitziet, zal Theresa May het moeilijk hebben om die stemming te winnen. Maar na haar vertoning vandaag, bestaat er nog weinig twijfel over de overtuigingskracht van de Britse premier", besluit Ollevier.

Videospeler inladen...

Meest gelezen