Videospeler inladen...

Theresa May: "Kabinet heeft collectief beslist om ontwerpakkoord brexit goed te keuren"

De Britse regering zet het licht op groen voor het voorlopige brexitakkoord. Dat heeft de Britse premier Theresa aangekondigd na een "lang, gedetailleerd en gepassioneerd debat" met haar ministers.

"Ik geloof rotsvast dat dit het beste was wat we konden onderhandelen. Het was aan het kabinet om te beslissen of we hiermee verder konden, en de collectieve beslissing was om het ontwerpakkoord goed te keuren en de onderhandelingen verder te zetten." Met die woorden kondigde May even voor 20.30 uur onze tijd aan dat ze haar ministers achter het ontwerpakkoord over de brexit heeft geschaard.

Het overleg over het ontwerpakkoord was om 15 uur onze tijd begonnen en duurde veel langer dan gepland. "We hebben deze beslissing niet licht genomen", zei May. "Maar ik geloof, met mijn hoofd en hart, dat deze beslissing in het belang is van het hele Verenigd Koninkrijk."

VIDEO: integrale mededeling van Theresa May

Videospeler inladen...

Lagerhuis

Morgenochtend gaat May naar het Lagerhuis om de parlementsleden tekst en uitleg te geven. Daar riskeert de premier heel wat tegenkanting: de Noord-Ierse unionisten van DUP geven de regering gedoogsteun, maar kondigden al aan dit akkoord niet te aanvaarden omdat Noord-Ierland anders behandeld wordt dan de rest van het Verenigd Koninkrijk.

"Natuurlijk liggen er nog moeilijke dagen in het verschiet voor mij, het kabinet en de EU", zei de premier. Maar ze verwacht "in de komende dagen en weken" tot een definitief akkoord te komen.

Europese top

Zelfs met de steun van haar regering is een definitief brexitakkoord nog lang niet zeker. De Europese staatshoofden en regeringsleiders moeten de tekst nog officieel bekrachtigen op een Europese top, waarschijnlijk op 25 november, waarna ook het Europees Parlement en het Britse parlement het licht op groen moeten zetten.

Vooral dat laatste belooft een uitdaging te worden: May heeft de goedkeuring van 320 parlementsleden nodig, maar komt er met haar eigen conservatieve partij al 5 tekort. Bovendien zouden een aantal hardliners binnen haar partij wel eens tegen kunnen stemmen.

Volg je ons al op Instagram?

Meest gelezen